KookJij

Recept voor Dundeecake

Een heerlijk dundeecake recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 1 min
Personen: 12 personen
Categorieën:
  1. > Dieet & Slank - Gebak
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Engeland
Keuken: Europese
Bron: Uit: Koken zonder grenzen, Brood en Banket, Uitg. Lecturama BV Rotterdam, 1976
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Was de krenten en rozijnen met warm water, laat ze even wellen en daarna uitlekken. Droog ze zeer goed op keukenpapier en doe ze in een kom. Strooi er iets bloem op en meng er de oranjesnippers, amandelen en geraspte sinaasappelschil door. Schuif het rooster even onder het midden van de oven, verwarm deze voor. Beboter de vorm en bestuif deze met bloem.

Roer de boter met de suiker dik en romig en klop er de eieren stuk voor stuk door, tot een luchtig mengsel is ontstaan.

Zeef er de bloem met bakpoeder, specerijen en zout op. Voeg het krentenmengsel en de whisky (of cognac) toe. Spatel alles voorzichtig door elkaar en doe het in de springvorm. Bak de cake in de oven in ongeveer 1 uur lichbruin en gaar. Controleer dit 5 mnuten voor de baktijd is verstreken. Een vingerafdruk in de bovenzijde van het gebak mag slechts kort zichtbaar blijven en er mag geen deeg blijven kleven aan een stokje (saté-prikker) of breinaald, als daarmee in de cake wordt geprikt.
Laat het gebak 2 minuten in de vorm bekoelen, stort het op een taartrooster en doe de cake na 2 minuten weer terug in de vorm. Dek deze af met een deksel, bord of aluminiumfolie en laat de cake zo door en door koud worden.
Het gebak is smakelijker als het een dag vóór het gebruik wordt gemaakt.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

y.frencken

y.frencken zegt:
Hallo,
De Dundee-cake heb ik al heel wat keertjes gemaakt. Hij is super !
Alleen 1 theelepeltje bakpoeder is te weinig,
ik doe er zeker 4-5 theelepels in.

Ik heb een klein probleempje :
De rozijnen en krenten zijn niet mooi verdeeld.
Ze zitten altijd beneden op de bodem. Hoe kan ik dit oplossen ?
Gr . Yvonne
y.frencken

y.frencken zegt:
Hallo,
Ik ga die Dundee-cake
ook maken. Lijkt me heel lekker.
Gr Yvonne
annemie

annemie zegt:
Hoi Ton,
Maak al jaren Dundee-cake en ga die van jou zeker proberen. Zelf doe ik er nog slagroom, melk bigarreaux en gember door heen.Zeker een week laten staan dan smaakt hij het best. Als je het recept wil laat het dan weten.
Annemie
tnieuwpoort

tnieuwpoort zegt:
Natuurlijk is de bereidingstijd 1 uur 20 minuten.
Ook de rubriek "dieet en slank" klopt allesbehalve. Mijn excuses.
Ton Nieuwpoort