KookJij

Recept voor Dulce de Leche ijs

Een heerlijk dulce de leche ijs recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 210 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > IJs
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: beetje van mij, beetje van bestaande recepten
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Verwijder het etiket van het blik gecondenseerde melk en leg het gesloten blikje in een pan. Voeg zoveel water toe dat het blikje geheel onder water staat en breng aan de kook. Zet vervolgens op een klein pitje, met het deksel op de pan, en houd het water nét aan de kook of tegen de kook aan. Doe dat voor ongeveer 3 uur. Zet dan het vuur uit en laat met water en al afkoelen. Niet het blikje gaan openen nu want dan ontstaan er ongelukken. Moet echt afgekoeld zijn.
Klop in de tussentijd de slagroom met de vanillesuiker lobbig. Wanneer de inhoud van de pan is afgekoeld het blikje openen en de ontstane vloeibare karamel in een kom doen. Roer of mix er de volle melk door en schep vervolgens losjes de room erdoor. Draai er in de ijsmachine ijs van (of doe in een diepvriesdoos en plaats in de vriezer).

Mijn kookverhaal (Lilith Inanna)

Er bestaan allerlei recepten voor Dulce de Leche ("heerlijkheid van melk") ijs en het schijnt oorspronkelijk uit Argentinië te komen. Ik heb er mijn eigen samenstelling aan gegeven. Resultaat is een fluweelzacht, vol karamelijs. Hemels! :-)

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

lilith

lilith zegt:
Dag Jos! De blikjes gecondenseerde melk hebben een inhoud van ca. 400 gram. Dus ik zou dezelfde hoeveelheid nemen. Moet wel gesuikerd zijn en dus in een blikje zitten. Om te laten caramelliseren. En je zit ook met de room en de melk natuurlijk. Daarvoor kun je misschien sojamelk nemen. Ik zit niet zo "in" de lactosevrije producten... helaas. Maar ik hoop echt dat 't lukt! Misschien laat je het nog even weten? Vind ik wel leuk! Succes! ;)
Jos Kikkert

Jos Kikkert zegt:
Ziet er heerlijk uit. Ik kan alleen geen gecondenseerde melk gebruiken ivm lactose intolerantie. Ik kan wel aan lactose vrije Dulce de Leche komen maar hoeveel doe ik dan ongeveer door het ijs??
Assy54

Assy54 zegt:
Ga het je laten weten als het gelukt is ;)
lilith

lilith zegt:
Is echt leuk! Succes ermee alvast. ;)
Assy54

Assy54 zegt:
Dan ga ik het zeker proberen als ik een middag de tijd heb - lijkt me gewoon leuk om te doen :D
lilith

lilith zegt:
Hoi Assy. Nee, 't blijft stroperig en heel dik vloeibaar. Sommige mensen doen het zo uit het blikje in een goed schoongemaakt potje en bewaren het in de koelkast om er telkens een lepel (ofzo) van te gebruiken (voor op brood, nagerecht, taart, pannenkoek... of wat dan ook). Ideaal spul! Ook tijdens het bevriezen wordt het niet hard, integendeel: zijdezacht ijs! :p
assy

assy zegt:
Wat een grappige manier van ijsbereiding. Wordt het karamel niet hard tijdens het afkoelen?