KookJij

Bruin brood

Een heerlijk bruin brood recept wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 175 min
Personen: 2 personen
Categorieën:
  1. > Brood - Bakken
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Onbekend
Bron:
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Bruin brood te bereiden

In een maatbeker een beetje warm water. Daarin het blokje gist oplossen, honing er bij. Alles goed mengen en een paar minuten wachten tot dat er luchtbelletjes ontstaan. Hierna de olijfolie erbij en dan afvullen met warm water tot 350 ml. In de machine de 2 soorten meel doen en het zout erbij. Dat is een beetje een gevoelskwestie. Hangt er van af of je veel of weinig zout wilt. Begin voor de eerste keer met 10 gram. Zet de machine aan en giet er langzaam het vocht bij. Laat het 10 minuten kneden op een langzame stand. Zorg er voor dat het goed gekneed wordt, eventueel de snelheid van de machine aanpassen. Blijft het deeg te vochtig, doe er dan een beetje meel bij. Het deeg moet heel soepel zijn. Wanneer je denkt dat het goed is haal je het uit de kom en kneed het met de hand nog een beetje door met behulp van een beetje meel dat erover gestoven wordt. Leg het op een houten broodplank en dek het af met een vochtige doek. Zet het op een warme plaats en laat het een uur met rust zodat het goed kan rijzen.
Verwijder de doek voorzichtig zodat er niet teveel deeg aan de doek blijft hangen, soms gebeurt dat, en sla het deeg plat. Met een klein beetje olijfolie het cakeblik inwrijven en met een stukje keukenrol het overtollige weghalen. Kneed het deeg nog weer een keer door en doe het in het cakeblik. Duw het goed vlak en in de hoekjes van het blik. Zet de oven op 210 graden en laat hem opwarmen. Vochtige doek over het bakblik en laat het rijzen tot het een paar cm boven het bakblik uitkomt. Voorzichtig in de oven zetten en een uurtje laten bakken. Beklop het brood na een uur aan de onderkant en wanneer het hol klinkt is je brood klaar. Tijdens het afkoelen moet je even opletten dat het brood regelmatig gedraaid wordt anders krijg je condenswater aan de onderkant dat in je brood dringt. Eet lekker.

Mijn kookverhaal (Lex Heufke Kantelaar)

Ik bak al jarenlang brood. Toen ik nog in Nederland woonde heb ik op verschillende plaatsen gewoond. Ik weet dat er verschillen in de grondstoffen zijn die het deeg kunnen beïnvloeden. Of dat nu de waterkwaliteit is of het soort meel, geen idee. Daarom moet je een beetje experimenteren met de hoeveelheid. Ik gebruik hier in Turkije water uit flessen en 7 granenmeel. Soms gooi ik er ook wat maïsmeel bij. Kijk uit als je volkorenmeel gebruikt, dat reageert ook weer anders.
De hoeveelheid zout wordt gemeten wanneer het deeg de eerste keer klaar is. Proef een beetje deeg en doe er dan eventueel nog een beetje bij.
Wanneer je het brood uit de oven haalt, doe dat dan voorzichtig anders breekt je mooie bruine korst aan de bovenkant.
Ik leg mijn bakplaat met hoge rand onderin de oven en wanneer het blik met gerezen deeg in de oven gaat, giet ik een halve liter water bovenop de bakplaat zodat er wat stoom ontstaat.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

mrsjoyceking

mrsjoyceking zegt:
Bedankt voor dit recept, ik woon nu al zo'n 10 jaar in Amerika en heb nog steeds geen goed NL brood recept gevonden. Dus ik hoop dat dit 't is!
djmagich

djmagich zegt:
Ik heb het aangepast naar Bruin Brood, aangezien het veel granen/bruinbrood meel bevat ;)
Anna

Anna zegt:
Hallo Lex,
Ik zou het recept een iets vollediger naam geven.
Dit ivm zoeken op receptnaam.

Groetjes,
Anna
KookJij.
lexheufke

lexheufke zegt:
Wanneer ik weer een brood bak zal ik wat foto's maken.