KookJij

Biefstuk met gebakken rijst en okersla

Een heerlijk biefstuk met gebakken rijst en okersla recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 5 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Kookclub
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Biefstuk met gebakken rijst en okersla te bereiden

De gebakken rijst, deel 1

Kook de rijst volgens recept op de verpakking.
Plaats de gare rijst, afgedekt in de koeling en laat geruimere tijd afkoelen tot nader gebruik.

De okersla:

Spoel de okersla af en verwijder een stukje van de uiteinden.
Kook de okers zacht in ca 8 min. op een laag vuur in ruim water.
Giet af.
Maak de dressing van de overige gerechten en giet dit over de okers.
Laat 1-2 uur staan.

De saus:

Voeg de in schijven gesneden champignons aan de hete olie toe en bak ze op hoog vuur tot het moment dat ze vocht beginnen te verliezen.
Haal ze uit de pan en zet ze weg.
Laat iets afkoelen en voeg de fijngesneden sjalot en de klein gesneden knoflook toe en laat dit garen.
Snij de peper in kleine stukjes en bak deze even tot ze zacht.
Doe dan de bouillon erbij, de dunne sojasaus, de suiker, en de dikke sojasaus.
Verwarm het geheel tot aan het kookpunt en laat 3 min. zachtjes koken.
Maak de maizena aan met 3 el water en voeg dit al roerende toe aan de kokende saus totdat deze dik en glanzend is.
Laat 1 min. doorkoken en zet weg.

De gebakken rijst, deel 2

Breek de rijst zodat deze niet meer aan elkaar kleeft en zondr klonten is.
Sla het ei los met 1 el water.
Verwarm 1 1/2 el olie in een grote pan en bak hierin de fijngehakte knoflook, de in dunne ringen gesneden ui en de diagonaal gesneden 3 mm brede bleekselderij.
Bak e.e.a. totdat het een beetje zacht is.
Haal uit de pan en zet weg.
Voeg de rest van de olie toe en berhit tot zeer heet., bijna dampend, en voeg de rijst toe.
Roer er constant door zodat de rijst niet kleeft.
Roer er op het moment dat de rijst goed heet is langzaam de eierstruis bij.
Laat de eierstruis hierbij, door een zeef lopen en blijf onophoudelijk roeren totdat de eieren gaar zijn.
Draai het vuur wat lager en meng er de sojasaus, het zout, de peper en de suiker door.

Uitserveren:

Voeg bij de saus de sherry, de in reepjes gesneden, ontvelde en van pitjes ontdane tomaten toe en de in schijven gesneden kastanjes bij en warm ( niet koken ) 2 min. door.
Doe er de champignons bij.
Breng op smaak met gemalen peper en evntueel wat zout.
Braad het vlees kort op een hoog vuur in wat geklaarde boter.
Plaats een lapje vlees aan een kant van een groot bord.
Schep er een lepel gebakken rijst naast.
Kruid het vlees met wat zout en peper en nappeer het royaal met saus .
Versier het bord verder met okersla, wat gehakte peterselie en een opengesneden sherry tomaatje

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst