KookJij

Basboesa

Een heerlijk basboesa recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Nagerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Griekenland
Keuken: Balkan
Bron: ah
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Basboesa te bereiden

Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4. Sinaasappel schoonboenen en oranje schil er dun afraspen. Sinaasappel uitpersen. In pan 125 g suiker met 1/2 dl water, 3 eetlepels sinaasappelsap en helft van sinaasappelrasp aan de kook brengen. Suiker al roerend laten smelten en ca. 4 minuten inkoken tot vloeibare siroop. Overschenken in kom en laten afkoelen.
Bereiden
In droge koekenpan amandelen lichtbruin roosteren. Laten afkoelen en fijnhakken. In kom boter, yoghurt, suiker en vanillesuiker in ca. 5 minuten licht en schuimig kloppen. Amandelen, griesmeel, rest van sinaasappelrasp en bakpoeder erdoor spatelen. Bakvorm invetten en beslag erin scheppen. Bovenkant gladstrijken. Cake in midden van oven in ca. 30 minuten goudbruin en gaar bakken. Koude siroop er-over schenken. Cake laten afkoelen en in ruitjes snijden. Lekker met geklopte room.
Tip: Basboesa smaakt de volgende dag nog lekkerder, wanneer alle smaken goed zijn ingetrokken.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

daphne

daphne zegt:
Ik heb geruime tijd mijn vakanties in Griekenland doorgebracht, maar daar het gerecht nooit tegengekomen.
Dit jaar in Egypte wel.
Daar snel een doos maak het zelf gekocht.
Alleen heb ik iets andere ingredieneten dan dit recept.
Zemelen, vanille, cocos en yogurt. Verder is de siroop gemaakt van suiker en water.
De Egyptenaren zijn heel erg trots op dit kleffe hapje.
Kan het toevallig niet per ongeluk Egyptisch zijn?