KookJij

Asperges op Vlaamse wijze

Een heerlijk asperges op vlaamse wijze recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 15 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Voorgerechten - Warm
  2. > Bijgerechten - Groenten
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: dagelijksekost naar Jeroen Meus
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Asperges op Vlaamse wijze te bereiden

Schil de asperges met een dunschiller. Houd elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondomrond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af (dan merk je ook meteen of ze zorgvuldig geschild zijn).
Asperges koken is op zich niet zo moeilijk, maar vergt toch wat kennis van zaken. Vul een kookpot met koud water en voeg er een snuifje zout aan toe.
Leg de asperges in het koude water en verhit de pot op een zacht vuur. Breng het water tot het kookpunt en zet vervolgens meteen het vuur af.
Laat de asperges nog enkele minuten rusten in het warme water. Reken 5 tot 10 minuten voor een flinke portie asperges.
Proef even en controleer of ze de juiste garing hebben: nog knapperig maar toch voldoende knabbelzacht. Schep de asperges uit het water. Laat ze uitlekken op een propere keukendoek.
Leg de hoeveboter in een pot en laat ze rustig smelten op een zacht vuur.
Hou de geklaarde boter warm op een zeer zacht vuur.
Breng een pot of een pannetje met water aan de kook.
Spoel de peterselie, laat ze uitlekken en knip er de steeltjes af (die kun je later nog gebruiken voor een bouquet garni.) Snipper de peterselieblaadjes fijn.
Kies voor kwalitatieve, verse eieren. Leg de eieren in het kokende water en kook ze hard in zo’n 9 à 10 minuten.
Pel de eitjes en doe ze in een mengschaal. Plet ze met een pureestamper tot mimosa. Maak er geen puree van, maar zorg ervoor dat je fijne stukjes ei overhoudt.
Schep de geprakte eieren in de warme geklaarde boter. Voeg er ook een flinke portie peterseliesnippers aan toe en meng alles.
Rasp wat nootmuskaat over het mengsel, samen met een snuifje zout en wat peper van de molen. Voeg nog een scheutje toe van het water waarin je de asperges gegaard hebt. Meng een laatste keer en proef.
afwerking:
Serveer per persoon 6 à 8 warme asperges op een groot (langwerpig) bord.
Schep daarover een flinke portie van het eiermengsel met geklaarde boter en verse peterselie.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst