KookJij
Lees meer Lees minder

Aalbessenjam: maak je eigen jam

Aalbessenjam

Aalbessenjam
Recept van:
Bereidingstijd: 20 min
Personen: 10 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: lekker voor later.
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Aalbessenjam te bereiden

Potjes uitkoken. Bessen van de steeltjes halen, even afspoelen, uit laten lekken. Doe in een pan, de bessen, suiker, citroensap en geleipoeder. Kneus met de pollepel een aantal bessen, door te roeren. De suiker moet zich oplossen in het vocht van de gekneusde bessen. Breng alles aan de kook en laat het 2 minuten doorkoken onder constant roeren. Schep de jam in de potten, draai ze dicht en zet ze voor de duur van 10 minuten op zijn kop.

Mijn kookverhaal (Marijke Geurts)

Om aalbessenjam te kunnen maken heb je allereerst 500 gram aalbessen nodig. Overige ingrediënten die niet mogen ontbreken op het boodschappenlijstje:

250 gram geleisuiker
Eén citroen
Eén zakje geleipoeder
Wanneer je alle boodschappen in huis hebt, hoef je slechts de volgende drie stappen te doorlopen voordat je kunt genieten van jouw verse aalbessenjam. Lekker op brood of door de yoghurt!

Stap 1: het rissen van de bessen

Allereerst is het belangrijk om de steeltjes van de bessen af te halen. Dit proces staat beter als ‘rissen’. Spoel vervolgens de aalbessen af en laat deze eventjes uitlekken.

Stap 2: kneus de aalbessen

Nadat de bessen zijn uitgelekt, doe je ze samen met de suiker, citroensap en het geleipoeder in een pan. Roer met een pollepel door de pan met besjes heen, zodat er een aantal aalbessen kneuzen. De toegevoegde geleisuiker lost hierdoor op in het vocht van de gekneusde besjes.

Stap 3: verse aalbessenjam!

Laat het geheel ongeveer twee minuten lang doorkoken. Tijdens het koken is het belangrijk om de jam continu door te roeren. Als de jam de door jouw gewenste dikte heeft, kun je de aalbessenjam in schone potten overgieten. Draai deze goed dicht en laat ze ongeveer tien minuten op de kop staan, zodat de jam langer houdbaar blijft.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Kim

Kim zegt:
Beste W.J. Schurink, bedankt voor de tip van het kniekousje! Dat werkte inderdaad prima om de pitten eruit te krijgen.
W.J.Schurink

W.J.Schurink zegt:
Bessen van de tros rissen. In een pan met een beetje water aan de kook brengen. De massa (in gedeelten) in een schoon KNIEKOUSJE uitwringen/draaien om alléén het sap op te vangen. Aanzoeten naar keuze met suiker en/of zoetstof.Beetje zout toevoegen om de zoetsmaak "spannender" te doen worden. Geleermiddel-zonder-suiker (pectine-poeder of gelatine) toevoegen. Opkoken en zien of een druppeltje ervan op een koud bord "blijft staan". In potjes doen op bekende manier.
Anna

Anna zegt:
Je kunt de jam door een fijne zeef wrijven.
Groet,
Anna
KookJij
a.v. es

a.v. es zegt:
Hoe kan het zonder pitjes?
Cora

Cora zegt:
ik vind het een geweldig recept. zelf houd ik niet zo van hele vruchtjes in mijn jam en daarom heb ik na het kookproces heel even de staafmixer in de pan gezet. Met als resultaat, heerlijke jam zonder "bonkjes".

bedankt!!
omer

omer zegt:
Ik heb liever zonder pitten omwille mijn vals gebit.Ken je een goed recept met sap en geleisuiker?
bobbeltje

bobbeltje zegt:
Graag gedaan, Marijke
E.van der Vinne-Spijkerman

E.van der Vinne-Spijkerman zegt:
Ik vind het een goed recept dank!