KookJij

Zuiderse gesmoorde groenten uit de oven

Een heerlijk zuiderse gesmoorde groenten uit de oven recept uit de mediterrane keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 2 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Groenten
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Frankrijk
Keuken: Mediterrane
Bron: Doortje Haas
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Zuiderse gesmoorde groenten uit de oven te bereiden

1. Was en schil de groenten. Snijd de aubergine in kleine blokjes, leg deze in een vergiet en bestrooi ze rondom met zout. Laat even intrekken. Plaats de stoofpot op matig vuur en begiet deze met (olijf)olie. Bak de blokjes aubergine zachtjes aan. Roer af en toe zodat de groenten niet aan de bodem kleven.
2. Pel en plet de look. Pel en versnipper de ui. Schil de paprika’s met een dunschiller, ontdoe ze van de zaadlijsten en snijd ze in repen. De courgette snijdt u in blokjes. Naarmate de groenten geplet of gesneden zijn, voegt u ze toe in de stoofpot.
3. Verwarm de oven voor op 125°-130°C.
Hak de peterselie fijn, strip de blaadjes tijm van de steeltjes.
Roer alles goed om en terwijl het nog wat verder stooft kan u kruiden met peper, zout en oregano. Niet overdrijven, later kan u nog bijkruiden. Doe er nu ook de peterselie en de jonge blaadjes van de verse tijm bij.
3. Plaats het deksel op de pot en zet deze in de oven. Reken op een minimum van 1,5 uur. Wie de groenten liever beetgaar heeft, rekent minder tijd.

Mijn kookverhaal (Willy Delcart)

Oorspronkelijk een post van Doortje Haas (zie Chachouka), waarvoor dank. Ik heb het aangepast aan onze 'huissmaak' en met een andere kooktechniek. Een techniek die de groentesmaken nog beter doen uitkomen. Wie geen gietijzeren pot bezit, kan het ook met een andere. Wie liefst geen oven gebruikt of weinig tijd heeft, bekijkt dan best eens het receptje van Doortje H. Terecht geeft zij aan dat dit een gerecht kan zijn met brood en eieren en dat het dan een vegetarische maaltijd vormt.
Ik heb even nagekeken in de grote van Dale wat nu een pan is en wat een pot. Een pan is vrijwel ondiep, dus de pot is dieper. Maar, dixit van Dale, een pot is meestal voorzien van oren of een hengsel en een deksel. Bij ons in Vlaanderen, is een pot duidelijk geen pan, tenzij in een supermarkt:
'Excuseer juffrouw, waar staan de potten aub?'
'Bij de pannen mijnheer.'
'En die staan...?'
'Bij de potten!'

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Recept is prima-de-luxe , maar alleen voor het kookverhaal zou je het al maken!
Groetjes, Anna.