KookJij

Zelf runderfond maken

Een heerlijk zelf runderfond maken recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 500 min
Personen: 2-20 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: Njam-Peter Goossens
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Zelf runderfond maken te bereiden

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de schenkels in een bakschaal zonder vetstof en bak ze 45 minuten in de voorverwarmde oven. Doe de ui en wortel erbij en bestrijk de schenkels met tomatenpuree. Plaats het geheel opnieuw 45 minuten in de oven op 180°C.
2. Haal alles uit de oven en doe de schenkels en groenten in een snelkookpan. Voeg de kruiden, selder, look (dan pas!) en het water toe. Breng aan de kook en schuim af met een schuimspaan. Sluit het deksel van de snelkookpan en laat alles ca. 3 uur op een laag vuur garen.
3. Koel de snelkookpan af. Zeef de fond en plaats die een nacht in de koelkast. Verwijder de dag nadien de vetlaag bovenop de bouillon en kook de fond eventueel wat verder in voor een krachtigere smaak.
4. Wanneer u geen snelkookpan hebt, kan u de fond ook maken in een klassieke kookpot of soepketel. De fond moet dan ongeveer 8 uur zachtjes sudderen op het vuur.

Mijn kookverhaal (Willy Delcart)

Dit is zeker geen recept voor tweeverdieners met kinderen.
U hebt er de tijd voor nodig. Voorheen gebruikte ik dikwijls gedroogde fond in poeder (zoals een Franse chef het noemde: les boîtes magiques) of uit een bokaaltje. Daar was niets op aan te merken tot ik deze fond gebruikte. Een wereld van smaakverschil!
Het uitgekookte vlees is echter voor de hond, alle smaak zit in de fond. Niettemin is mijn hond dan toch enkele dagen bijzonder gelukkig.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

joep

joep zegt:
Neem in plaats van die schenkel(=duur) bij de slager 1 kg runderbotten en 1 kg rundafsnijdsel voor totaal € 2,00.
Je krijgt een perfekte en goedkope fond!
Succes
Joep