KookJij

Recept voor Vízivárosi aprópecsenye (Hongaars stoofpotje)

Een heerlijk vízivárosi aprópecsenye (hongaars stoofpotje) recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Hongarije
Keuken: Balkan
Bron: 101 recepten en uitgetest door onze buurvrouw.
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Was het vlees en de levertjes goed.
Verwijder van de levertjes de soms aanwezige vetresten, hart, longen en zoveel mogelijk galkanaaltjes.
Borstel de champignons en snij ze in vier.
Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij de paprika in kleine stukjes.
Pel de ui en snij deze in blokjes.
pel de knoflook, plet de knoflook en versnipper het teentje knoflook.
Snij de medaillons en het spek in kleine blokjes van bv 3cm x 3cm.
Stoof de ui en de paprika glazig op een zacht vuurtje.
Verwijder de ui en de paprika en voeg er het paprikapoeder aan toe.
Bak het spek.
Braad het vlees aan op een hevig vuur.
Voeg vlees, spek, ui en paprika in de stoofpot en voeg een weinig water, rode wijn of vleesbouillon toe en stoof op een zacht vuurtje gedurende een 15 min.
Voeg champignon en doperwten en de levertjes aan toe en stoof verder gedurende circa 15 min tot alle vlees goed gaar is.
Breng op smaak met peper en zout.
Tijdens het stoven let je op dat je af en toe wat vocht toevoegt zodat het geheel niet droog stooft.
Serveer met gekookte aardappelen die bestrooid zijn met versneden peterselieblaadjes.

Mijn kookverhaal (Alfons Van de Mieroop)

Vizvaros betekent waterstad, dat is het eerste district in Budapest aan de Budakant langs de Donau. Het gerecht is daarvan afkomstig zoals de naam zegt.
Apropecsenye betekent klein versneden blokjes. Het is een algemeen toegepaste kookmethode in Hongaarse.
Misschien het meest bekende is Brassoi apropecseny dat is een gerecht uit Brassov in huidig Roemenië.
Levertjes en erwten voeg ik er zelf nooit aan apropecneye toe.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

riafon

riafon zegt:
Sorry, Ik heb de tekst in het boekje 101 recepten nog eens nagekeken en ik ben inderdaad wel volgend vergeten.
De tomatenblokjes worden toegevoegd als alles dwz vlees, ui en paprika in de stoofpot gaan.
Volgens het recept voegt men de geplette knoflook toe samen met doperwten, dwz als de stoofpot bijna klaar is.
Ik voeg voor stoofpotjes de look altijd een min of 5 toe, omdat dan mogelijk alle bestanddelen (aromatische olie ea) goed in het stoofpotje opgenomen worden. Je kan natuurlijk ook knoflook fruiten samen met de ui of de paprika, maar ik vind dat dan mogelijk, door de hogere temperatuur een deel van de aromatische bestanddelen verloren gaan.
Cors Koopman

Cors Koopman zegt:
Dag Alfons,
waar is de knoflook gebleven en waar de tomaten? Ik heb het gerecht gemaakt. De knoflook gewoon meegefruit met de ui en de paprika. De tomaten heb ik in blokjes bij het vlees gedaan en gestoofd. Ik denk dat een blik tomatenstukjes ook mogelijk is.
Groeten.