KookJij

Venusschelpen in een Stoofpotje

Venusschelpen = tapijtschelpen. Het is een verzamelnaam (commercieel) voor allerlei soorten tweekleppige schelpen, zoals daar zijn de vongole, kamschelp (pét oncle), wijde mantel, mantelschelp, artemisschelp, oesters, mossels, kokkel, nonnetje en zwaardschedes (messen). Voor het verwerken moeten de schelpen eerst verwateren gedurende 8 uur (in koud water met ± 3% zeezout). De schelpen moeten ruiken naar de zee en moeten gesloten zijn. Ze mogen niet stinken of open staan. Je kunt ze rauw eten of bereiden als mosselen.
Recept van:
Bereidingstijd: 50 min
Personen: 2 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Frankrijk
Keuken: Europese
Bron: Familie
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Venusschelpen in een Stoofpotje te bereiden

  1. Doe in een mosselpan 1 glas witte wijn en breng aan de kook. Stort de schelpen er bij en blijf koken tot alle schelpen open zijn. Zo nu en dan de hele pan even "opschudden" .
  2. Gooi dan de massa door een zeef en vang de kookvloeistof op in een apart kommetje. Doe dit kookvocht door een doek om alle zandjes weg te vangen.
  3. Verhit de boter in een grote pan met dikke bodem en deksel en laat daarin het spek uitfruiten en doe daar na enige minuten bij de uien, de selderij en de knoflook.
  4. Wanneer de uien zacht zijn geworden doe je het gezeefde kookvocht er bij met de visfond of clamjuice en de slagroom.
  5. Kook het geheel tot de helft in van de oorspronkelijke hoeveelheid en meng met bv al dente gekookte pasta voor 2 personen en laat even doorsudderen.
  6. Vlak voor het opdienen de platte peterselie er door doen en de oregano.
  7. Verdeel over de borden.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Geef er een droge witte wijn bij bv een Duitse Riesling.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst