Recept
« Terug naar recepten
					
						Varkensschenkel op Luikse wijze
						PT190M
					
          
           
          
					
						
							
																
						
            
  
  
  
  
  
						
					
					
					
				
			Varkensschenkel op Luikse wijze
Ossobuco wordt normaal gemaakt met kalfsschenkels. Maar voor deze typisch Belgische bereiding gebruiken we varkensschenkels, bier en Luikse stroop. Alle smaken zitten erin: het zoete van de stroop en de suiker, het zuur van de azijn en het bittere van het bier. De schenkels garen een hele tijd in de oven zodat het vlees van de botten valt. Heerlijk met een salade en aardappelpuree.
            
            
					
									Recept van:
									Erwin Elens
								
																
									Bereidingstijd:
									 190 min
								
								
									Personen:
									4 personen
								
								
									Categorieën:
									
										
								- > Hoofdgerechten - Vlees
									Bevat per éénpersoons portie:
                  																																																
								
								
									Waardering:
									
										
																			
								
																
									Herkomst:
									Belgie
								
																								
									Keuken:
									Belgische
								
																								
									Bron:
									lekkervanbijons
								
																								
								
									Geplaatst op:
									
										
									
								
							Bereiding
Hoe Varkensschenkel op Luikse wijze te bereiden
- 
Varkensschenkels:
Verwarm de oven voor tot 160 °C.
Smelt een klont boter in een grote kookpot.
 Kruid het vlees aan beide kanten met peper en zout.
 Schroei het vlees aan beide kanten dicht in de boter.
 Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes.
 Haal het vlees uit de kookpot. Stoof de uien en de knoflookpulp in dezelfde vetstof.
 Strooi er de bloem over (singeren). Laat even mee bakken.
 Deglaceer met de rode wijnazijn. Schraap de aanbaksels los met een houten lepel. Doe er het tafelbier en de mosterd bij. Breng aan de kook.
 Bind de tijm, laurier en rozemarijn samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg het in de kookpot.
 Voeg er de Luikse siroop en de bruine suiker aan toe. Meng goed. Leg het vlees in de saus. Zet de kookpot in de voorverwarmde oven en laat 2 uur garen.
- 
Aardappelpuree:
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
 Giet de aardappelen af. Plet tot puree met de eierdooiers, een klontje boter en een scheutje melk. Kruid met zout en nootmuskaat
- 
Salade:
Pel de sjalot en snijd hem in halve ringen. Giet er een scheut sherryazijn over en laat garen.
 Meng de sjalotten met de mosterdsla. Breng op smaak met een scheutje olie en een snuif zout.
- Afwerken en serveren: Serveer de varkensschenkels met de aardappelpuree en de salade.
 
                    

 
					