KookJij

Tonijnburgers (Balchi di tuna)

Een heerlijk tonijnburgers (balchi di tuna) recept uit de caraibische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 20 min
Personen: 3 a 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Curaçao
Keuken: Caraibische
Bron: mi mama y ami (mijn moeder en ik)
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Tonijnburgers (Balchi di tuna) te bereiden

De tonijn uit laten lekken en fijn prakken. Dit mengsel door een gedeelte van de geprakte aardappels mengen (niet al de aardappels tegelijk, je kunt dan extra aardappels erbij doen mochten de burgers te vochtig worden).
Heel klein beetje olie/margarine (begin met 0,5 tl) in een koekenpan en fruit hierin de gesnipperde ui en gesnipperde paprika. Als ze wat zacht zijn het teentje knoflook erboven uitpersen (zoveel als je zelf wilt).
Indien gewenst de gedroogde pruim/abrikoos toevoegen en even goed mengen.
Haal dit mengsel zonder het vocht van het vuur en laat het een klein beetje afkoelen en meng dit door het tonijn-aardappelmengsel (gaat prima met je vingers).
Nu kun je wat ketjap manis en tomatenketchup, zout en peper en eventueel sambal erdoor mengen. Doe telkens maar een heel klein beetje tegelijk zodat de burgers niet al te vochtig worden en uit elkaar vallen. Dit mengsel kun je proeven want het is op zich al gaar.
Misschien wil je nog wat geprakte aardappels erbij of soja enz.
Vind je het geheel te vochtig, meng dan wat paneermeel erdoor of meer aardappels als je nog over hebt. Vind je het te droog dan wat soja/tomatenketchup.
Is het naar je zin maak er met natgemaakte handen burgers van. Haal die door het losgeklopt eitje en dan door paneermeel.
Bak ze in olie of margarine. Wel voorzichtig want ze vallen snel uit elkaar. (zie info)

Mijn kookverhaal (Flavia Vasco de Sousa)

Gedeeltelijk is dit een recept dat mijn moeder maakte omdat wij dat lekker vonden. Ze had veel recepten met tonijn uit blik. Ik heb er andere ingrediënten aan toegevoegd zoals soja/ketchup en gedroogde pruim (die ik heel vaak door mijn sauzen doe).
Als mijn man met een blikje tonijn van de supermarkt komt, weet ik dat hij graag deze burgers wil eten. Hij vindt ze erg lekker vooral met een scherpe saus erbij.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

tooske1

tooske1 zegt:
hi Fabita, bon siman.
Iets zoetigs bij hartige gerechten doet het altijd goed! Ik pas ook altijd mijn gerechten aan hoor. Zo heb je echt iets van jezelf! Mijn kinderen zijn DOL op mijn stoba :)En wat 'n lekker lange vakantie straks!
fabita

fabita zegt:
Bedankt voor je reactie, Tooske. Ik doe vaak gedroogde pruimen bij mijn gerechten en sauzen, zelfs in mijn karni stobá die ik binnenkort op de site zet. Het is ook 'n recept van mijn moeder die ik aangepast heb. Is toch anders dan die je daar bij Dokterstuin of op Marshe kunt eten. Ben trouwens binnenkort voor 2 maanden op Curaçao. Ajó, tur kos bon.:p
tooske1

tooske1 zegt:
Leuk, deze variatie met die gedroogde vruchten. Ga ik gauw uit proberen! (woon op Curaçao!) :)