KookJij

Recept voor Sjalotten in de weckpot met olijfolie en kruiden

Een heerlijk sjalotten in de weckpot met olijfolie en kruiden recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 50 min
Personen: 10 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: shallot recepten
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

De sjalotten en knoflook pellen. De kruiden wassen. De olie met alle ingrediënten in een pan aan de kook brengen en in ongeveer 40 minuten net onder het kookpunt (± 90 °C) laten garen. Vervolgens af laten koelen tot het mengsel lauwwarm is geworden. Maak ondertussen de weckpot steriel door deze een paar minuten in kokend water met soda te leggen. Giet de sjalotten en andere ingrediënten met de olie over in de weckpot. Sluit de pot af en laat deze – geheel ondergedompeld - in koud water afkoelen.
Smeer een stukje witvis (bijvoorbeeld kabeljauw) van ± 170 gram aan de bovenkant in met de in de olie ingemaakte sjalotten en bak deze in een koekenpan in twee minuten aan beide kanten. Laat de vis verder garen in de oven op ± 200 °C in ongeveer 6 minuten.

Te gebruiken bij: Als ingrediënt te gebruiken in vele soorten gerechten, bijvoorbeeld als saus voor vlees, door een ratatouille van groenten (courgette, aubergine en tomaat), of vis, gebakken met de in de olie ingemaakte sjalotten.
Aandachtspunten: • Laat olijfolie niet koken, daarmee wordt de smaak van de olie teveel aangetast.
• Wecken, ook wel inmaken genoemd, is het conserveren van levensmiddelen. De weckpotten worden afgesloten met een glazen deksel. Tussen pot en deksel komt een rubberen ring, de weckring. Om het deksel op z'n plaats te houden wordt deze vastgezet met een beugel.
• Het is belangrijk de weckpot goed te vullen tot 1½ à 2 cm onder de rand. Als er te veel lucht onder het deksel zit kan bij afkoeling zoveel onderdruk ontstaan, dat het openen van de pot daarna erg moeilijk zal zijn.


Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst