KookJij

Russische honingkoek (Mediwnyk)

Een heerlijk russische honingkoek (mediwnyk) recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 150 min
Personen: ?? personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Rusland
Keuken: Europese
Bron: Zelf Bakken van V&D: M&P boeken 1982
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Russische honingkoek (Mediwnyk) te bereiden

Honing, kaneel, gemberpoeder, geraspte nootmuskaat in een pannetje doen en al roerend verwarmen.
Boter, suiker, eieren en bakpoeder licht en schuimig roeren en geleidelijk rum-aroma, amandelolie, geraspte citroen- en sinaasappelschil en cacao door de eieren mengen. Rozijnen en krenten met heet water wassen, laten uitlekken en droogdeppen. 2 Eetlepels van de bloem afnemen en daar de rozijnen, sukade, krenten en oranjesnippers mee vermengen.
Bloem in een beslagkom zeven, eerst honing en dan de eiermassa door de bloem werken. De met
bloem bestoven vruchten toevoegen en alles goed vermengen. Een cake- of broodvorm van 30cm lengte goed met boter invetten, het deeg in de vorm doen en onderin de voorverwarmde oven plaatsen.
Gedurende 95-100 minuten bakken bij een temperatuur van 180°C of gas stand 2. Na het bakken meteen uit de vorm nemen en op een rooster laten afkoelen.
In de tussentijd de krenten voor de garnering met heet water wassen en afdrogen.
Sukade hakken. Een glazuur roeren van poedersuiker en citroensap, over de
afgekoelde koek strijken en met krenten en sukade bestrooien.
Voldoende voor 16-18 plakken.
In aluminiumfolie verpakt blijft de koek in de koelkast minstens drie weken vers.

Hoe je dat voor elkaar moet krijgen weet ik niet, wij halen die drie weken niet!!

Mijn kookverhaal (Gerrie van Rossum)

Het is een werk..... maar die Russen wisten het wel.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

liesbeth

liesbeth zegt:
Bedankt.

Baukje is nu dr. Oetker geworden en die aroma's kun je bij de supermarkt kopen.
Liesbeth

Liesbeth zegt:
Van welk merk is die amandel-olie en waar kun je die kopen.

Dat weet ik niet meer. De mijne is van Baukje.
limelein

limelein zegt:
Het was overheerlijk. We gaan dit vaker maken.
Bedankt.
wouros

wouros zegt:
Dag Liesbeth, rumaroma 1 theel. (de t was weggevallen), bedankt is aangepast. Bittere amandelolie is niet de amandelolie die je schoonheidsspecialiste gebruikt.Zie hieronder.

Amandel olie – Prunus dulcis, synoniem Prunus amygdalus. Rosaceae.

Deze wordt gebruikt in de huidverzorging, aromatherapie, massages, enz. Het broertje var. amara of bittere amandel wordt niet in de aromatherapie gebruikt, wel in de voedingsmiddelenindustrie.

Veel bakplezier, Gerrie
liesbeth Borsboom

liesbeth Borsboom zegt:
Hallo,

hoeveel ml. rum aroma. bedoel je een flesje van dr. oetker of een staafje rum arome die je weleens bij de Aldi kunt kopen.
Wat is bittere amandelolie?
wouros

wouros zegt:
Dankje, veel bakplezier. En laat weten of het smaakte.
Gerrie
limelein

limelein zegt:
Ik ga hem vandaag nog maken. Lijkt me echt lekker.