KookJij

Rumsaus

Een heerlijk rumsaus recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: nvt personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Blue Band kookboekje: Nagerechten 1992
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Rumsaus te bereiden

Citroen wassen en het geel van de schil afschillen.
Rozijnen wassen en uit laten lekken.
In de steelpan de rum + het water + de citroenschil verhitten. Even doorroeren en van het vuur halen.
Bedek de pan en laat de rozijnen zo weken tot ze afgekoeld zijn.
Verwijder dan de citroenschil, zeef de rozijnen maar VANG HET WEEKVOCHT OP.
Klop de eidooiers met de suiker tot een witte, dikke crème.
Giet dan al kloppend geleidelijk het weekvocht erbij.
Verwarm dan deze crème au bain marie al flink kloppend tot het een gebonden, schuimige saus is.
Roer dan de geweekte rozijnen erdoor en haal van het vuur.
Serveer de saus warm of koud. (zie opm.)

Mijn kookverhaal (Flavia Vasco de Sousa)

De opgegeven tijd klopt misschien niet helemaal, omdat de rozijnen af moeten koelen. Je kunt deze het beste van tevoren daarom laten weken zoals beschreven.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

fabita

fabita zegt:
Precies wat de mijne ook zegt en dan er achteraan : Nou, ik offer me maar weer op. :p
Dorry

Dorry zegt:
Doe ik, mijn man zou zeggen; erg he om alles te moeten opeten;)
fabita

fabita zegt:
Da's een goeie vraag Dorry, bij ons blijven die lekkere dingen nooit lang in de koelkast. Het kookboek adviseert om de sausen niet langer dan één dag van tevoren te maken omdat anders de smaak achteruit gaat. Maar ik had ook een whiskysaus na 2 dagen opgewarmd en het was nog prima van smaak. Maar ik denk wel dat je de saus 2 à 3 dagen in de koelkast goed houdt. Of anders de helft van alle ingrediënten nemen, dan houd je niet zoveel over. Dat doe ik ook vaak. Gr.:p
Dorry

Dorry zegt:
Hoi Flavia, hoe lang kun je de saus bewaren? En in de koelkast dan zeker?