KookJij

Rode gerookte bietjes

Een heerlijk rode gerookte bietjes recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Groenten
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: foodstylist Yvette van Boven/ Top chef
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Rode gerookte bietjes te bereiden



Maak eerst de ricotta:
Verwarm de melk met het citroensap en ’t zout tot de melk schift. Laat ’m dan 3 minuten zacht koken, zodat de wei (het heldere deel) zich goed scheidt van de wrongel (het witte deel).

Giet alles door een schone kaasdoek die u in een zeef hebt gelegd. Vang de wei op in een kom eronder, want daarmee kunt u soda bread bakken. Wring de wrongel in het kaasdoek zo goed mogelijk uit en zet het doek met de ricotta terug in de zeef op een kom en zet het 1 uur in de koelkast om af te koelen.
Hussel de bietenpartjes in een kom met de olie, tijm, peper en zout. Spreid ze uit over het rek van de rookoven en rook ze 20 minuten op zacht vuur.

Verdeel ze daarna over vier borden.

Voor de dressing:
2 tenen (meegerookte) knoflook

1 eetl. mierikswortel uit een potje of ½ eetl. vers geraspte mierikswortel
4 eetl. (sherry)azijn

100 ml druivenpit olie of een andere lichte plantaardige olie
peper uit de molen en zout
Sla de tenen knoflook plat zodat u de velletjes gemakkelijk kunt verwijderen.

Doe ze met de mierikswortel en de azijn in een blender of keukenmachine en pureer ze glad. Giet de olie er al draaiende bij en dan de kruiden. Als de dressing dik en wit is kunt u het op smaak brengen met zout en peper.
Pluk de kruiden (platte peterselie, dille, zeker veel kervel, bieslook, basilicum) en hussel ze met de sla in een kom. Schep de dressing erdoor met schone handen en verdeel de salade over de borden. Dien gelijk op

Mijn kookverhaal (mia Elsjan)

De ricotta is veel belovend te maken,
en de smaak; 'niet te geloven ! '

Ik vond het roken van de rode bietjes een uitdaging
Alles te samen een fantastisch recept. Een rookoventje
zou iedere huisvrouw in de keuken moeten hebben.Geweldig!

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst