KookJij

PIKA (Curaçaose pikante uien) zie opm.

Deze pika hoort bij de Curaçaose maaltijd, samen met de gebakken bakbananen. (zie recept) Als je op dit eiland Creools eet, staat er altijd een pot met deze uien op tafel. Als Nederlander vraag je om "pika" als die er niet is. Dat vindt men meestal fantastisch als je dat erbij eet. Gewoon wat uien uit de pot halen en bij je vlees of vis eten. De laatste tijd zijn er sommigen die alles in de blender doen en heel fijn malen. Ik vind dat persoonlijk jammer, ik vind juist de uien bij vlees/vis lekker.
Recept van:
Bereidingstijd: 10 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Curaçao
Keuken: Caraibische
Bron: Mijn oom van 92 en anderen
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe PIKA (Curaçaose pikante uien) zie opm. te bereiden

De uien pellen, in ringen snijden, de ringen weer in 2en en de helften weer in 2en.
De pepers wassen, de uiteinden verwijderen en de pepers in ringetjes snijden.
Alles in een kom door elkaar mengen. Als je de azijnsmaak te heftig vindt, dan meer verdunnen met water.
Doe alles in een jampotje en goed afsluiten.
Laat het minstens 2 a 3 uur staan vóór gebruik, maar liefst een dag.

Mijn kookverhaal (Flavia Vasco de Sousa)

Deze pika hoort bij de Curaçaose maaltijd, samen met de gebakken bakbananen. (zie recept) Als je op dit eiland Creools eet, staat er altijd een pot met deze uien op tafel.
Als Nederlander vraag je om "pika" als die er niet is. Dat vindt men meestal fantastisch als je dat erbij eet. Gewoon wat uien uit de pot halen en bij je vlees of vis eten.
De laatste tijd zijn er sommigen die alles in de blender doen en heel fijn malen. Ik vind dat persoonlijk jammer, ik vind juist de uien bij vlees/vis lekker.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Dat lijkt me ook wel wat, de stoofkip. Morgen komen ook de zwagers eten, ben benieuwd of ze het net zo lekker vinden als op Curacao ;-) Fijne paasdagen voor jullie!
Flavia Vasco de Sousa

Flavia Vasco de Sousa zegt:
Ik moet binnenkort ook weer gaan maken. Vandaag eters gehad en ik had galinja stobá gemaakt. (Curacaose stoofkip). Ze vonden het erg lekker.
Voor morgen alvast smakelijk.
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
De pika staat weer te trouwen ;-) Voor morgen bij jouw heerlijke stoofgerecht, en dan met lamsvlees. Krijg er nu al zin in :-)
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Al weer voor 100 % goedgekeurd :-) Ze hebben gesmuld van de Curaçaose maaltijd! We hebben ook de foto's bekeken, prachtig!
Flavia Vasco de Sousa

Flavia Vasco de Sousa zegt:
Laat maar weten of het gesmaakt heeft. En gefeliciteerd met Raymond.
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
De PIKA voor morgen is al klaar. De kids komen eten, dus ik zal ze verrassen met een overheerlijk maaltje van jouw eiland. Natuurlijk samen met de Karni stobá di Mai.
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Heel simpel met een tongstrelend resultaat! :-)
Flavia Vasco de Sousa

Flavia Vasco de Sousa zegt:
Di nada Anna. Na bo ordu. (Niet moeilijk toch?)
Flavia Vasco de Sousa

Flavia Vasco de Sousa zegt:
Nee, het gaat meer om de pika ( pepers).
Sommigen doen er minder pepertjes in om meer uiensmaak te krijgen. Maar ja, dan is het geen pika meer.
Bedankt voor je reactie.
Bobbejaan van Elst

Bobbejaan van Elst zegt:
Gisteren als bijgerecht met kerst gegeten, het was heerlijk.. lekker pittig!
Het smaakt niet zo heel erg naar ui, dit had ik wel verwacht :)
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Het was een succes nummer bij de Karni! Een waardig kerstmaal was het, veel danki! ;-)
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Net even geproefd, heerlijk!
Flavia Vasco de Sousa

Flavia Vasco de Sousa zegt:
Had je foto nog niet gezien. Ziet er lekker uit.
Flavia Vasco de Sousa

Flavia Vasco de Sousa zegt:
Op Curaçao eten ze altijd pika bij vis en vlees. In een echt Creools restaurant vind je altijd een potje pika op tafel. Het is wel lekkerder als het eerder gemaakt is zodat de pika echt door kan dringen.
Bon provecho.
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
De pika staat te "trouwen", ben benieuwd. Een bijgerechtje voor de 2e kerstdag :-)