KookJij

PICHELSTEINER TOPF.......

Mijn nieuwsgierigheid werd aangewakkerd door de titel van dit gerecht. Ik vind het altijd bijzonder leuk om te achterhalen waar zo'n recept vandaan komt , of hoe het is ontstaan. Ik kwam op een Duitse site terecht en heb mijn best gedaan het belangrijkste deel zo goed mogelijk te vertalen. Van dit gerecht bestaan op vandaag meerdere versies . Zo vertelt de historie, dat zelfs in het jaar 1742 een boerenvrouw de knechten van eten en drinken moest voorzien en zij enkel wat rapen, kruiden en resten vlees ter beschikking had. ( Aardappelen waren er toen nog niet) Dus kookte ze deze ingrediënten in een grote pot hangend boven een vuur. Deze pot werd de Pichel genoemd. Het zou zo smaakvol geweest zijn , dat het recept bewaard is gebleven . Een ander verhaal vertelt, dat dit recept in 1850 door de waardin Augusta Winkler genaamd was bedacht.Het recept verscheen voor het eerst als Pichelsteiner Eintopf in het Lindauer Kochbuch. Dit recept komt uit Römer Topf Nieuwe stijl uit 1994. en heeft ons fantastisch gesmaakt.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Duitsland
Keuken: Europese
Bron: Römertopf Nieuwe Stijl
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe PICHELSTEINER TOPF....... te bereiden

  1. ZET DE BOVEN EN ONDERSCHAAL CIRCA 30 MINUTEN IN KOUD WATER.
  2. Bestrooi het vlees met peper en zout naar smaak. Smelt de boter en bak het vlees in enkele minuten in de hete boter mooi bruin en zet tot gebruik in de pan opzij.
  3. Meng alle schoongemaakte groente en aardappelen met de knoflook, karwijzaadjes en peper en zout naar smaak met de runderbouillon door het vlees.
  4. Giet dit mengsel in de onderschaal en leg er de bovenschaal bovenop.
  5. Zet het gerecht op het rooster in het midden van een KOUDE OVEN . Stel de oven in op 180-200 graden. Laat de oven het gerecht in 2 – 2 ½ heerlijk voor je gaar stoven.

Mijn kookverhaal (Lidy Berkx)

TIP Groene kool is vrij aardig te vervangen door paksoi, of door witte kool. Ik heb paksoi gebruikt.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Els Meeuwsen

Els Meeuwsen zegt:
Inderdaad was er geen groene kool, ik had spruitjes (kleine kooltjes) maar er zat al zoveel in voor 2 personen dus toch maar weg gelaten. Het was heerlijk, Groetjes Els
Lidy Berkx

Lidy Berkx zegt:
Wat fijn om te horen Els. Dankjewel om dit even te laten weten.

Mag ik je vragen, welke kool je hebt gebruikt?
Groene kool is echt niet vaak te krijgen. Groetjes Lidy en een fijne dag nog.
Els Meeuwsen

Els Meeuwsen zegt:
Inderdaad een leuk gerechtje, we hebben dit gisteravond gegeten en genoten.
Groet Els
Lidy Berkx

Lidy Berkx zegt:
Dankjewel Els voor je berichtje. Hopelijk ga je van dit "oude "gerecht nét zo genieten als wij. Hup alles in de Topf en geen omkijken naar. Groetjes Lidy.
Els Meeuwsen

Els Meeuwsen zegt:
Hallo Lidy, wat een heerlijk recept heb je weer. En dan met deze winterse buien alles in huis halen en eraan beginnen zo ik zeggen. Komt bij ons op tafel deze week.(Sorry voor vandaag heb ik zuurkoolstamppot met spekjes). Groet Els