KookJij

Recept voor Ouderwetse erwtensoep

Een heerlijk ouderwetse erwtensoep recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 180 min
Personen: niet bekend personen
Categorieën:
  1. > Soepen - met Groente
  2. > Soepen - met Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

De spliterwten wassen en 1 uur koken in 3 liter water. Dan de krabbetjes en het vers spek erbij doen. Als het kookt even afschuimen. Alles weer 1 uur laten doorkoken.
Ondertussen de groente zo klein mogelijk snijden. De bladselderij snipperen.
Al deze groenten bij de soep doen (na twee uur koken dus) en het geheel nog ruim een half uur laten koken.
Neem de krabbetjes uit de soep, verwijder de botjes en snijd het vlees klein.
Roer de soep glad door een passe-vite (roerzeef) en breng hem zo nodig nog op de juiste dikte met kokend water of bouillon.
Laat de rookworst even in heet water wellen en voeg hem daarna in plakjes gesneden op het laatst toe. Uiteraard ook het vlees toevoegen. Eventueel nog op smaak brengen met zout en peper.
Eten met (bruin-)brood of roggebrood met katenspek.

Mijn kookverhaal (Karin Lotterman)

Zo maakte mijn vader ook altijd de erwtensoep, dus het brengt weer leuke herrinneringen naar boven. We aten het meestal als het heel hard gevroren had, dan zette hij de soep in nacht in de vrieskou, dan smaakte het daarna nog lekkerder!

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

slaatje

slaatje zegt:
Lieve kookjijers, kijk eens bij mijn recept" Erwtensoep" en probeer het eens mijn manier, mijn schoondochter en haar moeder hebben het allebei op mijn manier gekookt en de opmerking van schoondochters vader was: eindelijk erwtensoep die is zo als het hoort" en van mijn zoon precies zoals mijn moeder het maakt" complimentje of niet!!!! En ze willen niet meer anders. :D:D:D Groetjes Gerda :p:p:p:p
h.dekoning

h.dekoning zegt:
Nog lekkerder en Hollandser is een varkenspootje in plaatsvan de krabbetjes. Of een hamschijf MET huid.
Dayenne

Dayenne zegt:
Dat van dat ongesteld zijn is de grootste kolder die ik ooit gehoord heb, is NIET waar. Vroeger mochten vrouwen tijdens de menstruatie ook geen gehakt aanmaken, ook dat hoort in het rijk der fabelen.
Erik

Erik zegt:
De soep was/is erg lekker !
Al heb ik maar 2,5 liter water gebruikt.
Dank voor het recept! ;)
Edwin van de Wege

Edwin van de Wege zegt:
Nou Karin,
Ze kunnen ook zeggen:"ik vind het gewoon lekker" en alle discussies van wie hem hoe en waar gemaakt heeft doet niets af aan jouw recept.
Voor wie het dan toch wil weten gaat de geschiedenis erg ver terug. Zo rond de 16/17e eeuw deed de erwt zijn intrede in landen als Frankrijk, Engeland en Nederland. De erwt was makkelijk te verbouwen en was gedroogd goed houdbaar. In Nederland werd volgens traditie de snert gemaakt na de slacht. Als vlees gebruikte men delen van de poten en kop. Dit was uit pure armoede op het platte land omdat het andere vlees verkocht moest worden om de centjes te verdienen.
Dat "snert" zoveel varianten kent is omdat het in zoveel streken werd gemaakt.:)
vriendje

vriendje zegt:
hallo Hans boll of niet.
Hoe kom je in hemelsnaam erbij dat een winterwortel je soep bederft?
Ik zou dan nooit geen soep hebben want een winterpeen is een vast onderdeel op mijn werkblad.
Het enige wat ik kan bedenken is dat je dan de peen niet schoonmaakt of met een dunschiller maar ik kan ook mensen die het met een kaasschaaf doen,ik heb er een speciaal heel klein dingetje voor wat ik in de Bijenkorf vond.

vriendje
ineke

ineke zegt:
Ik heb niet alles terug gelezen maar mijn oma zaliger (ze zou nu 105 geweest zijn) wist al wat krabbetjes waren is toch gewoon van het varken ribbetje of zo. doe niet zo moeilijk. Heerlijk zo'n gewone snert ik maak hem ook altijd zo of op z'n minst net zo. Ik doe hem dan niet door de zeef maar peen moet er zeker in.
groetjes ineke
bollehans

bollehans zegt:
Karin, 99,99% dat dit de winterwortel is, deze vergist zo verschrikkelijk snel.;)
vriendje

vriendje zegt:
Hallo Karin

Dat kan 3 oorzaken hebben.
1. Laten afkoelen op het gas of kookplaat en dan misschien ook nog een lepel erin.
2. Iets was er niet echt schoon, de pan of je gereedschap, inclusief je handen.
3. Een probleem wat zich alleen bij Vrouwen voordoet, als je ongesteld bent....nooit erwten of kippensoep maken, is vragen om problemen.
Ik vind het onzettend jammer dat het je is overkomen.:(:(:(
Liske

Liske zegt:
Karin, je kunt de pan ook in een bak met ijswater zetten, of in het aanrecht met ijskoud water. Om de zoveel tijd goed doorroeren, dan koelt het sneller af. Een fout die men ook vaak maakt: proeven aan de lepel, en die dan weer gebruiken om te roeren. Door de bacterien wordt de soep sneller zuur. Ik wens je voor de volgende keer veel succes!
alkien

alkien zegt:
Oeps, iets te snel op verzenden gedrukt ha ha.
Ja, ik denk dat daar het foutje zit. In een keuken is het altijd warmer. Ik zet de mijne altijd in de schuur. En in de zomer met andere soepen maak ik ruimte in de koelkast. Want ik heb het wel een keer gehad met Groentesoep.
alkien

alkien zegt:
Ok hoor meis, zand erover. We gaan gewoon lekker verder recepten verzinnen ;)
Karin

Karin zegt:
Hoi Alkien, wat lief dat je me toch nog een mialtje stuurt, nadat ik nogal bot tegen je heb gedaan. Dat spijt me oprecht. Ik heb het gewoon in de keuken laten staan en niet in de koelkast, misschien ligt daar de fout?
alkien

alkien zegt:
Hoi Karin. Jeetje jammer. Heb je het wel koel genoeg weggezet ???
Zonde meis, maar volgende keer beter.
Gr. Alkien.
Karin

Karin zegt:
Bedankt voor al jullie lieve reacties, maar zal ik jullie nu eens een stunt vertellen? Mijn hele soep is dus gewoon mislukt. Hij was goed en smaakte goed, maar de volgende dag was hij zuur en kwam vanzelf omhoog! Zo 10 euro, zo door de wc gespoeld! Wie kan mij vertellen wat ik fout heb gedaan?:(:?