KookJij

Moorkoppen

Een heerlijk moorkoppen recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: +/- 10 personen
Categorieën:
  1. > Taarten, gebak & ijs - Gebak
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Moorkoppen te bereiden

Het water met het zout en boter aan de kook brengen.
Ineens alle bloem toevoegen en zolang roeren tot er een mooie gladde deegbal is, die van de wand van de pan loslaat. De pan van het vuur nemen en iets laten afkoelen tot deze handwarm is. De eieren loskloppen en bij gedeelten door het beslag roeren. Let op :Pas wanneer er een gladde gelijkmakende massa is ontstaan het volgende gedeelte erdoor roeren. Wanneer het deeg bij stukken tegelijk van de lepel loopt, mag deze niet verder met het ei verdund worden. Hierna nog ± 3 min blijven doorroeren. Daarna op een beboterd (of bakpapier) bakblik 10 kleine bergjes deeg maken, hou rekening met voldoende afstand door het rijzen. Het bakblik in de een voorverwarmde oven ( 220°) plaatsen voor ± 12-15 min. daarna oventemperatuur omlaag doen naar 200°C en de soezen langzaam gaar laten worden in ± 10-15 min. (totale baktijd ongeveer 25-30 min.) Let op: deur gesloten laten tijdens bakken (de soezen zijn zijn gaar wanneer ze heel licht aanvoelen en ook in de vouwen goudgeel gekleurd zijn). Soezen uit de oven halen en laten afkoelen. Maak een gaatje in de zijkant van de soezen. Klop de slagroom met de suiker tot een stijve massa.
Doe de slagroom in een spuitzak en vul de soezen.
Chocoladeglazuur : De poedersuiker en de cacao vermengen, zeven en onder goed roeren druppel voor druppel water toevoegen tot er een gelijkmatige massa ontstaat. Het glazuur zo dik maken dat je het met een vochtig mes kunt uitstrijken. Het glazuur ± 5 min. glimmend roeren. Daarna voorzichtig op de soezen gieten. Klein beetje slagroom op de top en afwerken met een klein vruchtje.

Mijn kookverhaal (i oppedijk)

Als klein meisje hielp ik mijn moeder graag in de keuken met bakken, zo werd er elke zaterdag een cake gebakken en met verjaardagen moorkoppen (recept van mijn moeder en weet niet uit welk boek, ze doet het uit haar hoofd en ik nu ook) en appeltaart. Heb het bakken lang opzij gezet , tot ik naar Engeland verhuisde en veel dingen begon te missen en naar recepten zocht. Nu bak ik het meeste zelf, o.a gyros en shaorma en natuurlijk niet te vergeten oliebollen die ik hier op Kookjij gevonden heb. Wens iedereen succes en lekker smullen met dit recept.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

mia7

mia7 zegt:
Bedankt Willemien...

Groetjes Mia.
Willemien uit Canada

Willemien uit Canada zegt:
Het is hetzelfde recept wat ik gebruik en dat komt uit, het atag ovenboek, en dat boek is 30 jaar oud en prima recepten staan erin.
Groeten Willemien:):)
mia7

mia7 zegt:
Deze zien er ook lekker uit :p zij lijken hetzelfde als van de Chefkok RTL
ingrid

ingrid zegt:
Weet wie ik blij maak;)
Heerlijk!!
cene

cene zegt:
Ongeveer 10 grote laila, het is maar net hoe groot je de bolletjes maakt.
Laila

Laila zegt:
Hoeveel stuks moorkoppen krijg je met dit recept er uit??
Laila

Laila zegt:
Lekker!
cene

cene zegt:
Doe ik :)..thx.