KookJij

Lams- of schapenbout met rozemarijn in de oven

Een heerlijk lams- of schapenbout met rozemarijn in de oven recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 75 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: Frans-Belgische klassieker en mezelf
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Lams- of schapenbout met rozemarijn in de oven te bereiden

1. Snijd de gepelde teen look in 6 delen overlangs. Was de rozemarijn en verdeel in 6 plukjes. Maak in elke zijde van het vlees 3 diepe villen. Gebruik een scherp en puntig mesje. Steek in elke vil een stukje look en een pluk rozemarijn. Zorg er voor dat de rozemarijn niet uit het vlees steekt zodat het kruid niet verbrandt tijdens het bakken. Kruid de bout met peper en zout langs beide kanten. Verwarm de cocotte met de olie en de boter.
2. Bak de bout aan beide zijden mooi bruin. Gebruik een laag vuur en reken ± 5 minuten voor elke kant. Zorg er voor dat de boter niet verbrandt. Voeg op het einde van het bakken, voeg je het takje tijm en het resterende stukje rozemarijn toe zodat de kruiden hun smaak kunnen vrijgeven. Verwarm de oven intussen voor op 160°.
3. Giet de lamsfond over het vlees en laat de fond even tot kookpunt komen. Plaats dan het deksel op de cocotte en zet die in de oven. Reken 45 tot 50 minuten per kg vlees.
De baktijd van de bout is wel afhankelijk van de kwaliteit en leeftijd van het schaapje. Tevens spelen ook de eigen wensen mee: nog rood of rozig binnenin, of helemaal gaar. Te lang braden, zal het vlees taai maken en minder sappig. Voor diegenen die een vleesthermometer bezitten, is een binnentemperatuur van ca 55° voldoende. Denk er ook aan dat de bout gedurende een 10 tot 15 tal minuten moet rusten onder alumi­niumfolie.
Overgiet gedurende de braadtijd het vlees minstens tweemaal met de jus.
4. Haal het vlees uit de oven, laat rusten en werk intussen de saus verder af. Kruid bij met peper en zout, voeg een scheutje room toe en laat de jus wat indikken. Gebruik indien nodig wat bruine sausdikker. Snijd het vlees vanaf de zijkant naar het bot toe in schijfjes. Leg die in de saus.
5. Serveer met rijst, aardappelen of kroketjes. Geef er gebraiseerde groenten naar keuze bij (worteltjes, prinsessenboontjes, snijboontjes, erwtjes, ...).

Mijn kookverhaal (Willy Delcart)

Een cocotte is een extreem duur speelgoed in de keuken. Ik ben de gelukkige bezitter van drie afmetingen. Het zijn echter unieke dingen. Eens je er een hebt, wil je alleen die maar gebruiken. Ik blijf beweren dat goed materiaal loont. Geen timmerman slaat zijn spijker met zijn schoenzool in het hout!
Bovendien heb je op de potten levenslange garantie bij juist gebruik. Indien je ooit besluit er een aan te kopen, geef ik deze raad:
koop er een met oren en een dekseldop die ook in de oven hittebestendig zijn. Koop er een met email die blank is binnenin. In een zwarte email kan je moeilijk het bruinen en eventueel verbranden van boter of vetstof inschatten.
Behandel de pot met respect, dan zal de pot je ingrediënten respecteren.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

willydelcart

willydelcart zegt:
Bedankt voor jullie reactie.
Ik denk dat eender welke kookpot met deksel die ovenbestendig is voldoet.
nellie

nellie zegt:
Waar doe je het in als je niet zo'n pan hebt???
derbyke

derbyke zegt:
Een receptje om u tegen te zeggen :);):p