KookJij

Kruiden drogen

Een heerlijk kruiden drogen recept wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 10 min
Personen: 10 personen
Categorieën:
  1. > Sauzen & dressings - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Onbekend
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Kruiden drogen te bereiden

Heb je verse kruiden over na bereiding van een gerecht dan komen deze niet altijd gelijk weer van pas. Haal de blaadjes (bijv. in geval van peterselie of selderij) van de takjes af. Of snijd de bieslook in stukjes.
Bedek een bord met een velletje keukenpapier en leg hierop uitgespreid de kruiden. Na drie minuten in de magnetron kun je controleren of de kruiden al droog aanvoelen. (Wel heel even af laten koelen) Wanneer de kruiden nog niet droog genoeg zijn dit nog eens voor een paar minuten herhalen anders kun de de kruiden in het keukenpapier fijndrukken en uitgieten in een potje om ze zo te bewaren. De eerstvolgende keer heb je welliswaar gedroogde kruiden maar voor veel recepten is dit prima. Bijvoorbeeld in soepen kun je uitstekend volstaan met gedroogde kruiden.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

corneila

corneila zegt:
De groenten invriezen is het beste.
Carla

Carla zegt:
Het drogen in de magnetron gaat prima, wel erbij blijven, stand op 600 watt terug zetten, 3 min, droog papier of zo op de magnetronschaal nog halve minuut.
Kneuzen en in jampot doen.
Tania

Tania zegt:
Marc, ik heb een toevoeging ter waarschuwing bij het recept geschreven. Voorkomt in ieder geval onachtzaamheid. Waardeloos is de suggestie om kruiden te drogen natuurlijk niet. (beter dan weggooien) ;)
Marc

Marc zegt:
Waardeloos en gevaarlijk,mijn microgolf stond in brand na 1 minuut. Keukenpapier is te brandbaar:?
Liske

Liske zegt:
Voor het bewaren van kruiden heeft de diepvries nog altijd mijn voorkeur: de kruiden blijven veel aromatischer en verser dan gedroogd! Lavas, oregano, peterselie en bieslook, alles kan je bijna invriezen. Ik heb een kruidentuin en na de zomer vries ik alles wat ik "over" heb in, voor de eerste nachtvorst de boel verknalt. De hele winter heb ik dan verse kruiden, die veel lekkerder zijn dan de gedroogde!
kris

kris zegt:
Ik bewaar mijn gedroogde laurier in een glazen pot met deksel.
derbyke

derbyke zegt:
Hallo kookliefhebbers ,
Als de kruiden gedroogd zijn, is de houdbaarheid sterk afhankelijk van de manier waarop ze bewaard worden.
In een doorzichtige, glazen pot kunnen de kruiden verkleuren door het licht - dat gaat ten koste van de kostbare inhoud.
Plastic bakjes of zakjes kunnen een vochtige atmosfeer bevorderen, waardoor schimmels ontstaan en de gedroogde kruiden bederven.
De beste plek is een donkere, glazen of aardewerken pot, die luchtdicht afgesloten kan worden. Hierdoor zijn de kruiden beschermd tegen de inwerking van licht en lucht.
Ze kunnen ook goed bewaard worden donkergekleurde, glazen flessen of potten. Op de flessen vermeldt u de naam van het kruid en de oogstdatum.
Kruiden blijven langer goed wanneer ze op een koele, donkere plek bewaard worden.Groetjes :);):p
Tania

Tania zegt:
Na het drogen in een plastic zakje of in een glazen potje.
Rita

Rita zegt:
Hoe laurierbladeren bewaren?
hns

hns zegt:
Tania,
Gewoon van de takjes afhalen. Ik heb laurier boompjes in de tuin en gebruik de blaadjes.Laurier droogt 'van zelf' grten Hans:)
Tania

Tania zegt:
Misschien kun je dit googelen?
elisa ropers

elisa ropers zegt:
Ik weet niet hoe ik laurier (kruiden)moet snoeien.
Tania

Tania zegt:
Ook ik wil geen brandjes krijgen (of veroorzaken) dus heb ik in de reactie onder jouw reactie al aangegeven voorzichtig te zijn. Natuurlijk is ook jouw manier van kruiden drogen een mogelijkheid. Ik verkies de magnetron manier. Is in ieder geval snel en ik wil juist niets in mijn keuken hangen.;)
Bianca

Bianca zegt:
Waarom gevaarlijk doen en brandjes krijgen, als je kruiden gewoon als bosje aan elkaar kunt binden en op de kop kunt hangen om ze te laten drogen? Ik heb een droogring gekocht in het tuincentrum. Deze hangt in de keuken met kruiden er aan. Ziet er nog leuk uit ook! ;)
Tania

Tania zegt:
Helemaal onderaan in de reacties heb ik geschreven dat ik (destijds) een magnetron had van 650W. Inmiddels is me gebleken dat niet iedere magnetron geschikt is om de kruiden op deze manier te drogen. Bijv. de jetchef van Whirlpool geeft bij het drogen op deze wattage slecht resultaat. (Kruiden kunnen in brand vliegen). Met dit apparaat droog ik nu op een lage stand. Je zult dus zelf moeten uitproberen wat haalbaar is. Succes, Tania