KookJij

Khoresh Bamieh

In het oude Perzie (tegenwoordige Iran) houdt men van stoofpotten,vooral lamsstoofpotten (khoresh).Er zijn nog al wat verschillende stoofpotten.Eentje daarvan is de lamsstoofpot met okra en tomaat (bamieh).
Recept van:
Bereidingstijd: 215 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Stoofschotels
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Iran
Keuken: Wereldkeuken
Bron: Kennissen uit het Midden Oosten
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Khoresh Bamieh te bereiden

1).Fruit de uien en knoflook aan in de olie en voeg het zout en de peper toe.
2).Fruit dan het vlees aan in dezelfde pan tot die aan alle zijden is gekleurd.
3).Voeg de 150 cc bouillon met saffraan toe en roer goed door.
4).Voeg de rest toe van de bouillon met de gedroogde citroenen/limoenen en laat het vlees in 150 minuten gaar en zacht koken..
5).Voeg het blik met tomaten toe en het tomatenconcentraat en roer goed door. Breng het geheel weer aan de kook en voeg dan de okra toe.
6).Zo nu en dan voorzichtig omwerken en deksel er weer op. De okra zijn in een half uur gaar. Kook ze niet tot pap en laat ze heel.
7).Verwijder de gedroogde citroenen en schep op.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Geef er witte rijst bij en bv een salade van tomaten/komkommer.
*De gedroogde citroenen zijn oa te koop in de Iraanse toko op de Rozengracht 56 te Amsterdam.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Jan A van der  Hoeden

Jan A van der Hoeden zegt:
BoZ,20180209,
René,
Dank voor je commentaar.Over smaken valt niet te twisten en dat doenwe dus ook niet.Maar....,khoresh bamieh is nu eenmaal een lamsstoofpot met tomaat en okra,daar ontkom je dus niet aan.Vervang je de okra door sperziebonen en dat is je goed recht,dan is het geen khoresh bamieh meer,maar dan heet het anders (khoresh lubia sabz?).
Jan A.
rené

rené zegt:
Dit recept heeft naar mijn smaak wat aanpassingen nodig, laat het zout toevoegen in het begin maar achterwege, de kippenbouillon en tomatenpuree zijn zout genoeg. Maar vooral de okra ! wat een slijmerige bende bah, de smaak is best ok tikje spercieboonsmaak maar wat een behangplaksel ! geprobeerd te blancheren met azijn en later zout maar blijft plakkerig, dit vervang ik voortaan door sperciebonen, en dan is het best een lekker gerecht.