-
Ouderwetse karnemelksepap
Categorie: Koud, Warm, Low Budget
30 min
Pure nostalgie.
Ik weet nog dat wij vroeger thuis karnemelkse pap kregen. Wij hadden een
boerderij en in de zomer kreeg je vaak, als ze de melkkruiken
teru...
Ingredienten: 1 liter karnemelk, 2 dl melk, 50 gram bloem, suiker naar smaak, pruimen (of rozijnen) 100 gram (Ik heb met rozijnen gemaakt omdat wij dat thuis vroeger ook altijd hadden).
-
Duiveltjesvlees, zonder pakjes of zakjes
Categorie: Vlees, Stoofschotels
90 min
Eigenlijk alle recepten voor duiveltjesvlees die ik tot nu toe tegen ben
gekomen zijn met een zakje nasikruiden. Omdat ik van mening ben dat dit
gerecht ook...
Ingredienten: 1 kilo varkensvlees (kip of rund kan ook), arachideolie, 4 uien, 4 t knoflook, 1 el gember (vers geraspt), 1 tl korianderpoeder (ketoembar, 1 tl komijnpoeder (djinten), 1 tl kurkuma, 1 el sambal oelek, peper en zout,...
-
Tête de Veau een Limburgse Carnavalsspecialiteit....
Categorie: Vlees
60 min
De Drie Dolle dagen mogen weer en menige Limburgse Carnavalist zorgt
uiteraard voor een goede bodem. Tête de Veau is een oud Limburgs recept,
dat in...
Ingredienten: 750 gram kalfspoulet + 900 gram kalfsgehakt , 10 hardgekookte eieren, 2 grote potten zoetzure augurken, 2 grote uien in vieren gesneden, 400 ml gezeefde tomaten , 3 potjes liefst kleine champignons , 1 tl komijn , 1...
-
Brabantse herfststoofpot met varkensvlees donker bier en appel
Categorie: Vlees, Stoofschotels
120 min
Als het zomerse weer omslaat en herfstig begint te worden krijg ik meteen
trek in een heerlijk geurende stoofpot. Deze keer eens niet van rundvlees
omdat i...
Ingredienten: 500 gram varkensfilet, in blokjes gesneden, 2 sjalotten, gesnipperd, 2 (friszure) appels, in blokjes, 150 gram paddestoelen (bijvoorbeeld oesterzwammen), 1 flesje donkerbruin bier (bijvoorbeeld La Trappe dubbel), 1 el br...
-
Groningse stamppot koolraap met stroop
Categorie: Stamppot, Vegetarisch, Koolraap
15 min
Bij vrienden, afkomstig uit Groningen, aten we een keer stamppot koolraap. We vonden de stamppot erg lekker en wat bleek? Er zat stroop door de stamppot....
Ingredienten: plm. 750 gram koolraap, geschild en in blokjes gesneden , 750 gr kruimige aardappelen , geschild, in stukken, 2 groentebouillontabletten, verkruimeld, zout - peper - nootmuskaat , 125 ml slagroom , 2 eetlepels keukenstro...
-
Groninger mosterdsoep van Abrahams mosterdmakerij
Categorie: met Vlees, met Groente, met Vis, met Zuivel
30 min
Al fietsend door Het Hogeland in Groningen kwamen we langs Abrahams
mosterdmakerij in Eenrum. Natuurlijk werd er gestopt en kwam ik even later
met een &quo...
Ingredienten: 50 gram boter, 60 gram bloem, 125 ml room, 1 liter groentebouillon, ca. 2 eetlepels Abrahams (biologische) Groninger Mosterd, Heerlijk met: spekjes, garnalen, zalm, dunne plakjes Groninger metworst, snippers oude kaas en...
-
Oude wijvensoep (Carnavalssoep)
Categorie: met Vlees, met Groente
60 min
Een typisch traditioneel Limburgs streekgerecht ook wel "Alde
Wievensoep" of "Truujesoep" genoemd en wordt met Carnaval gegeten.
Natuur...
Ingredienten: 500 gram gehakt (runder- of half om half), 2 uien, gesnipperd, 3 teentjes knoflook, fijngehakt, 1 rode, 1 gele en 1 groene paprika in blokjes, 2 preien, in ringen gesneden, 1 grote pot (of blik) witte bonen in tomatensau...
-
Blauwe bessen chutney
Categorie: Beleg, Koud, Koud, Koud
90 min
Een paar weken geleden, toen ik met een paar collega's zat te lunchen op
het terrasje van een blauwe bessenteler hier in de regio, maakte ik kennis
met een...
Ingredienten: 1 kg blauwe bessen (vers of diepvries), 1 fles blauwe bessenwijn van 750 ml. (Als alternatief kun je andere zoete vruchtenwijn gebruiken), 3 rode uien, 3 dl vloeibare honing (eventueel te vervangen door suiker), 3 el bla...
-
Traditionele vruchtenbowl (familierecept)
Categorie: Koud, Koud, Kerst
20 min
Vruchtenbowl kregen wij vroeger thuis altijd met kerst en met zeer speciale gelegenheden. Een traditie die ik nog steeds maar al te graag in stand houd.
We...
Ingredienten: 1 pot kersen op sap, 1 pot bessen op sap, 1 verse ananas (of blik), 2 bananen, 10 tot 15 lychees (liefst vers), 1 appel, 1 peer, 1 sinaasappel, 2 mandarijnen, 1 fles zoete witte wijn, ½ fles gluhwein
-
Pitabroodje gevuld met groente en gehakt
Categorie: Hoofdgerecht, Low Budget
20 min
Een gezond pitabroodje, ideaal voor het weekend.
Ingredienten: Rundergehakt, Champignons, Doperwten, Andijvie, Cherrytomaatjes, Ui, Knoflook, Tomatenpuree, Korianderzaad, Komijnzaad, Peper en zout, Olie, Pitabroodjes
-
Salade (cocktail) met asperges, gerookte kip en mango
Categorie: Pasen, Koud
30 min
Dit is een gerecht wat je op meerdere manieren kunt presenteren. In de vorm van een salade (4 personen) of cocktail (8 personen) als voorgerecht. Maar ook...
Ingredienten: Voor de salade: - 500 gram (witte) asperges (ongeveer 10 stuks) - 250 gram gerookte kipfilet - 1 verse mango (of 1 blikje) - zakje gemengde sla (75 gram) - handvol bieslook, Voor het sausje: - 2 el mango chutney - 2 el a...
-
Salade van witte asperges met Serrano ham
Categorie: Salades, Overig, Salades, Pasen, Koud
30 min
Door rauwe asperges te wokken krijg je een hele andere smaak dan door asperges te koken. De dunne schijfjes die je wokt houden een lekkere stevige bite. Ik...
Ingredienten: 75 gram rucola (of andere sla), 8 mooie witte asperges (AA), 4 flinke plakken Serranoham, 12 kleine kers of snoep tomaatjes, 3 lente uitjes, geroosterde pijnboompitjes, olijfolie, peper en zout, voor de dressing: 2 el ol...
-
Wrap met asperges, gerookte zalm en Hollandse garnalen
Categorie: Overig, Vis, schaal- en schelpdieren, Wraps, Pasen
30 min
Een leuke afwisseling op de traditionele asperges. Ook leuk om alles afzonderlijk op tafel te zetten zodat iedereen zelf zijn eigen wrap kan samenstellen....
Ingredienten: 500 gram (witte) asperges, 1 bakje kruidenroomkaas, 200 gram gerookte zalm, 100 gram Hollandse garnalen, 1 krop slatrio (of een zakje gemengde sla, 4 tortilla wraps, evt. dille-lemonsaus (van Hela)
-
Aspergetaart met "het witte goud"
Categorie: Ovenschotels, Pasen, Taarten
90 min
Jarenlang heb ik zelf asperges in mijn tuin gehad. Daardoor heb ik ook al op heel veel verschillende manieren gerechten met asperges gemaakt
Dit is een rec...
Ingredienten: 1 kg. witte asperges, 200 gram gekookte hamblokjes/reepjes, 200 gram geraspte kaas (jong belegen of nog lekkerder gruyere), 3 eieren, 2 dl. room, 1 rol of 7 plakjes bladerdeeg, foelie, nootmuskaat, peper & zout
-
Zalm/dillesaus voor bij asperges
Categorie: Warm
30 min
Asperges met zalm is een klassieke combinatie. Door de gerookte zalm in de saus wordt het eigenlijk alleen nog maar lekkerder. De saus kun je zowel gebruik...
Ingredienten: 250 ml slagroom, 200 gram gerookte zalm (snippers), 3 el dille edik (of 2 el witte wijn azijn + 2 tl suiker), 3 el droge witte wijn, evt. 1 soeplepel kooknat van de asperges, 1 el fijngehakte verse dille, zwarte peper ui...
Recept: Gegrilde springbok steak met zijn garnituren
Recept: Spaghetti à la Sonja Bakker
Gebruiker: Petra Wiggers
Gebruiker: Petra Wiggers
Recept: Beenham met honing-mosterdglazuur uit de slowcooker
Recept: Kerrie soep
Recept: Kerrie soep
Recept: Yaki udon
Recept: Kerrierijst
Gebruiker: Els Meeuwsen
Recept: Romige gegratineerde gyros met champignons en paprika
Gebruiker: Els Meeuwsen
Recept: Pittige Indiase lamscurry
Recept: Provençaalse zalm
Recept: Peren- amandeltaart