Recept
« Terug naar recepten
Jam van zomerfruit (braam, framboos, blauwe bes, kers, pruim)
PT20M
Jam van zomerfruit (braam, framboos, blauwe bes, kers, pruim)
De bramen (van de buren) hangen weer vol dit jaar en dus mag ik
regelmatig de bramen die aan onze kant groeien plukken. Ik heb al
meerdere soorten bramenjam gemaakt zoals; Bramenjambasisrecept
Bramenjam-met-steranijs en Bramenjam-met-appel
Maar nu wilde ik weer iets anders proberen.
Ik had nog wat fruit in de koelkast staan zoals; frambozen, blauwe bessen,
kersen en pruimen en zo heb ik deze keer een mix van deze verschillende
soorten zomerfruit gemaakt. De verhoudingen maken niet zoveel uit. Wel
moet je het totale gewicht een beetje in de gaten houden in verband met de
hoeveelheid geleisuiker die je moet toevoegen.
Verder heb ik een flinke scheut Coebergh rood fruit toegevoegd maar als je
liever geen alcohol gebruikt kun je ook prima een bodempje bessensap
gebruiken.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
20 min
Personen:
1 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Europese
Bron:
Eigen recept
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Jam van zomerfruit (braam, framboos, blauwe bes, kers, pruim) te bereiden
- Maak het fruit goed schoon en was het en doe het in een grote pan.
- Voeg de vloeistof toe en laat ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken.
- Doe de suiker erbij en laat het nog enkele minuutjes zachtjes doorpruttelen.
- Schep de hete jam in schone potten, draai het deksel stevig dicht en laat ze ongeveer een kwartiertje op de kop staan.
- Draai ze om en verzeker je ervan dat ze 'klikken' zodat ze vacuüm zijn.
- Plak een etiket erop met de naam en/of de ingrediënten van de jam en de datum dat je het gemaakt hebt.
- Bewaar ze op een koele en donkere plaats, bij voorkeur in een kelder.