KookJij

Recept voor Gratin Dauphinois van vergeten groenten

Wortelpeterselie lijkt sterk op pastinaak maar is kleiner en lichter van kleur, de smaak van wortelpeterselie licht tussen peterselie, knolselder en pastinaak en is vooral kruidiger en minder zoet dan pastinaak. Aardpeer is een knolvormige groente die van smaak doet denken aan artisjok met een licht nootachtig aroma, vandaar ook de Engelse benaming “Jerusalem artichoke”. Beide “vergeten” groenten zijn niet alleen erg voedzaam en erg lekker, je kan er ook alle kanten mee op zoals in soepen en stamppotten, gebakken in salades of eenvoudigweg in een overheerlijke en verrassende gratin zoals deze!
Recept van:
Bereidingstijd: 80 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Ovenschotels
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: njam
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de aardpeer, de wortelpeterselie en de aardappelen in gelijke plakjes van ongeveer ½ cm dik. Houd de groenten apart, de aardpeer leg je best in een schaal koud water met wat citroensap om te vermijden dat ze verkleuren
  2. Pel en snijd de ui in dunne ringen en hak 2 teentjes knoflook fijn. Stoof de ui samen met de knoflook glazig in een scheutje olijfolie en voeg de geriste tijm en de fijngesnipperde rozemarijn toe.
  3. Meng de melk met de room en 50 gram geraspte gruyèrekaas en kruid met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat. Wrijf een ovenschaal in met het resterende teentje knoflook en schik de groenten afwisselend in de ovenschaal, verdeel de uien over de groenten en overgiet met de roomkaas mengeling. Strooi de rest van de gruyèrekaas erover en bak de gratin in ongeveer 50 minuten gaar met een mooie goudbruine korst.
  4. Serveer met een frisse salade en brood.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Erwin Elens

Erwin Elens zegt:
Is wel lekker maar zoals met alles moet je er ook van houden. Maar als je toch alles lust zal dit wel goed meevallen ;-)
Renée Franceschini

Renée Franceschini zegt:
Het lijkt me erg lekker maar ik moet het nog maken. Van aardpeer heb ik nog nooit gehoord en ben dan ook benieuwd hoe dat smaakt. Pastinaak heb ik trouwens ook nog nooit gegeten dus afwachten maar. Over het algemeen eet ik eigenlijk alles.