KookJij

Recept voor Gevulde wijnbladeren (Dolmades)

Een heerlijk gevulde wijnbladeren (dolmades) recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Vegetarisch
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Turkije
Keuken: Balkan
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee

Bereiding

Bereiding

Als je ingemaakte wijnbladeren gebruikt, moet je ze afspoelen en laten uitlekken. Gebruik je verse wijnbladeren, blancheer deze dan een min. in zout water. Dat gaat het gemakkelijkst als je telkens een paar bladeren blancheert. Daarna moet je deze afspoelen en laten uitlekken. Meng de uien, lente-uitjes, kruiden (fijngesneden), de helft van de olie, de afgegoten rijst, krenten, pijnboompitten en het sap van een citroen. Voeg naar smaak peper en/of zout toe. Leg een flinke theelepel vulling aan het steeleinde van elk blad. Vouw de twee zijflappen naar binnen en rol het netjes, niet te stevig op (ze zetten nog uit). Ga door tot de vulling op is. Spreid de helft van de overgebleven bladeren uit over de bodem van een grote pan. Leg de dolmades erin en bedek ze vervolgens met de rest van de bladeren en zet daar bovenop een plat, warmtebestendige bord op. Schenk de bouillon erop zodat de dolmades net onderstaan. Voeg evt. naar smaak nog wat zout toe, breng het aan de kook en dek het af. Draai het vuur laag en laat ze circa 45-50 min. zachtjes sudderen totdat de rijst kleverig en zacht is. Laat ze nog 10 min. staan. Giet zo nodig af. Serveer ze heet of warm, maar niet afgekoeld. Besprenkel ze met de rest van de olie.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

apu

apu zegt:
Bij dit recept zijn de gewone wijnbladeren uit de tuin goed, of ze nu van groene of blauwe druiven zijn, dat maakt geen verschil, zolang je ze maar blancheert in zout water :):)
Claudine Van Eeckhoudt

Claudine Van Eeckhoudt zegt:
Bij gebruik van verse wijnbladeren: zijn eender welke bladeren goed of moet het een bepaalde soort zijn? ik heb wijnranken in de tuin, ongespoten ........
demotormuis52

demotormuis52 zegt:
Ik gebruik verse wijnbladeren uit de tuin. Altijd goed! Over datum wil niet altijd zeggen dat ze niet goed meer zijn. Dat controleer je door er even aan te ruiken, dat merk je gauw genoeg. En anders naar een vriend gaan die een wijndruif in de tuin heeft staan.
Lobke

Lobke zegt:
Lijkt me een super lekker recept! Nu heb ik 1 vraag; horen wijnbladeren over de houdbaarheidsdatum te zijn? Omdat wijn ook over te houdbaarheidsdatum hoort te zijn... Ik heb namelijk wijnbladeren gekocht bij de 'Plus'. En ze waren maar goed t/m 2011!:o
Groetjes Lobke :p
frank

frank zegt:
Dit is geweldig! Past goed met Johannesbroodpitmeel met Jam!! Echt uitproberen een toppertje, doe je dit niet dan breek ik je x3 love:p:D;):):(:o:?
Smetsers

Smetsers zegt:
Waar zijn de wijnbladeren te koop?
Henny

Henny zegt:
Leuk recept! Mijn vraag is alleen: de bladeren hebben de neiging om te ontrollen. Hoe voorkom ik dat?
Isabelle

Isabelle zegt:
Heerlijk recept. Door omstandigheden hadden we andere hoeveelheden, desondanks een goed resultaat. Gezellig klussen met spul uit de tuin, en top resultaat vonden ook de kinderen. :p
sandra

sandra zegt:
ik zie in de laatste regel rijst staan maar hoort die niet in de vulling ? Dat zie ik nergens in de beschijving staan
Groetjes Sandra
feyenoordmama

feyenoordmama zegt:
kan ik die wijnbladeren uit mijn tuintje eens van nut maken...
composteren is bij deze niet meer de enige optie..
bedankt! ;)

Onbekend zegt:
Ik werk in een turks restaurant en ik zie veel recepten van Lambert.Lambert is geen turkse naam maar volgens mij ken hij onze keuken goed.Lambert ga zo door.