-
Varkensbouillon maken
Categorie: Vlees, Sauzen
120 min
Ingredienten: 1 varkenshammetje, enkele beenderen van vleesribbetjes of andere afsnijdsels van het varken met been., 1 preistengel, 1 dikke wortel, 1 selderstengel, 2 takjes tijm, 1 blad laurier, 1 klein stengeltje rozemarijn, 1 ui in...
-
Griekse auberginesalade (Melizanosalata – mezedes)
Categorie: Voorgerecht, Koud
60 min
Ingredienten: 2 à 3 grote aubergines, 1 grote of 2 kleinere uien, 1 teen geperste look, scheutje citroensap (naar smaak), 1 eetl.Griekse yoghurt, een handvol bladpeterselie, peper en zout
-
Eenvoudige Kerriesoep
Categorie: met Groente
30 min
Ingredienten: 1 middeldunne stengel prei, 1/2 rode paprika, 1 grote ui, 1/2 liter water, 1 blokje kippenbouillon, 1 koffielepel kippenfond (poeder), 2 afgestreken koffielepels kerriepoeder, 1 1/2 eetlepel bloem, 25 cl volle melk, pepe...
-
Heilbotfilet in de oven
Categorie: Vis, schaal- en schelpdieren
30 min
Ingredienten: 2 filets van verse heilbot, elk ongeveer 160 g., (verkrijgbaar rond de maanden november, december en januari), 1 (winterbewaarde)courgette, 8 krielaardappeltjes, 1/2 citroen, 1,5 dl room, 50 g strooikaas, klont hoevebote...
-
Côte à l’os van varkensvlees
Categorie: Vlees
40 min
Ingredienten: een varkenscôte à l’os van ca 400 g, inclusief been en dikke vetrand, een koffielepeltje reuzel (wit gesmolten buikvet van het varken – ook ‘smout’ genoemd)., In smout zitten ongeveer 38-43% verzadigde vetzuren, dus rust...
-
Kip Brabançonne
Categorie: Gevogelte, Groenten
150 min
Ingredienten: 1 grote kip van ca 1,5 kg (goede kwaliteit, geen rommelbraadkip van een batterij! Bv. een Mechelse koekoek, een Bresse-kip of een bio-maïskip), 11 stronken witloof (liefst grondwitlof, maar goede watercultuur kan ook wel...
-
Gebakken tong met witlof en roomsaus
Categorie: Vis, schaal- en schelpdieren
60 min
Ingredienten: 2 ontvelde tongen of 4 sliptongen of 4 tongfilets, 2 stronken witlof, 1 citroen, 2 dl. room, gehakte peterselie en bieslook, hoeve- of roomboter, peper uit de molen, zout, bloem, een beetje olie
-
Meesterlijke mergpijp op toast
Categorie: Warm
25 min
Ingredienten: 4 stukken mergpijp van ca. 3-4 cm dik,, 2 sjalotten, 2 sneden warme toast, zwarte peper uit de molen, grof zeezout
-
Snelle roomsaus bij vis
Categorie: Warm, Vis, schaal- en schelpdieren
10 min
Ingredienten: 1/2 blokje groentebouillon, 2 el bloem, 1/2 koffielepeltje zachte mosterd, 80 ml room, ongeveer 150 ml water
-
Briam in de slow cooker
Categorie: Groenten
300 min
Ingredienten: 1 rode paprika, 3 aardappelen, 2 tenen knoflook, 3 uien, 3 wortelen, 1 courgette, 3 el. olie, 1/2 kop water, 1 theelepel kerriepoeder, 1 theelepel oregano, zout en peper, eieren (optioneel)
-
Kip vallée d’auge (Normandisch hoofdgerecht)
Categorie: Gevogelte
120 min
Ingredienten: 1 goede hoevekip van ca. 1,200 kg, 70 g boter, 2 sjalotten, 1 wortel, 1 stuk prei, 250 g champignons, 2 eierdooiers, 20 cl volle room, 2 cl calvados (pays d'auge), 50 cl droge cider, 1 bouquet garni, peper en zout
-
Griekse filorolletjes (bourekakia – mezedes)
Categorie: Warm
20 min
Ingredienten: rechthoekige velletjes filodeeg of ‘Springroll pastry’ (rijstfilodeeg), een deel van de geraspte ui (zie Griekse auberginesalade), 200-300 g kalfs-varkensworstjes (chipolata), zonnebloemolie
-
Griekse courgette met kaas (kolokithia mezedes)
Categorie: Warm
20 min
Ingredienten: 1 courgette, handvol strooikaas (Gruyère, Emmenthal, Graviéra, ...), zonnebloemolie, bloem
-
Feestelijke roereitjes
Categorie: Warm
20 min
Ingredienten: 3 à 4 eieren, 0,5 dl room, klontje hoeveboter, sliertjes gerookte zalm en ham (gekookt, rauw, gerookt...), wat strooikaas (gruyère, emmenthaler, ...), scheutje olijfolie, fijngesneden verse kruiden naar keuze
-
Orloff-gebraad (gebraad Orlov)
Categorie: Ovenschotels, Vlees
60 min
Een heerlijk stukje vlees uit de oven!
Ingredienten: 1 varkens- of kalfsgebraad van ± 850 g, 250 g champignons, 50 g gemalen Gruyère, 4 à 5 sneetjes Gruyèrekaas (of gelijkaardige, zoals Leerdammer), 4 à 5 sneetjes gekookte hesp (ham), 2 dl room, een beetje runderbouillon o...
Recept: Yaki udon
Gebruiker: Els Meeuwsen
Recept: Romige gegratineerde gyros met champignons en paprika
Gebruiker: Els Meeuwsen
Recept: Pittige Indiase lamscurry
Recept: Provençaalse zalm
Recept: Peren- amandeltaart
Recept: Ovenschotel broccoli met kip en aardappelschijfjes
Gebruiker: Monique Kerkhoven
Recept: Paksoi stamppot met een Aziatisch tintje
Recept: Ovenschotel broccoli met kip en aardappelschijfjes
Recept: Paksoi stamppot met een Aziatisch tintje
Recept: Paksoi stamppot met een Aziatisch tintje
Recept: Paksoi stamppot met een Aziatisch tintje
Recept: Varkenshaasje Casanova