KookJij

Garnalen op z'n Surinaams

Een heerlijk garnalen op z'n surinaams recept uit de amerikaanse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 2 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Suriname
Keuken: Amerikaanse
Bron: Perry - Mevrouw Valdivia 080313
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Garnalen op z'n Surinaams te bereiden

Doe een grote scheut zonnebloemolie in een grote koekenpan (niet té veel).
Fruit in de olie op een laag vuur 3-4-5 uien (in kleine blokjes gesneden) hoe meer uien hoe dikker de jus.
Als de uien glazig zijn doe je er een of twee geperste teentjes knoflook bij.
Doe er een theelepel (tot een lepel) tomatenpuree bij, roeren, even stoven.
Een of twee klein gesneden gele Madam Jeanette erbij, dit is een typisch Surinaamse peper en een erg hete peper; let op dat je je handen niet in je gezicht wrijft = écht loei heet :-).
Een volle lepel (maar niet té veel) Surinaamse Masala-Kerrie erbij, roeren, even stoven (i.v.m. smaak).
Maggie Bouillonblokje erbij verkruimelen (van die kleine vierkante bouillonblokjes/1 blokje is 0,2 liter water).
Een zak grote gamba's/tijgergarnalen (ongepelde of gepelde) of twee zakken kleine garnalen (liefst schoongemaakt, darmpje eruit, of even in de rug insnijden - dan bolt de garnaal mooi op en trekt de smaak beter in) goed mengen, vlam hoger, ± 5-7 minuten laten bakken, maar let op: het mengsel mag niet aanbakken!
Kopje water erbij, maar niet te veel, want er komt nog water uit de garnalen, je moet een brij/pap krijgen.
Zout en peper erbij.
10-15 minuten stoven op laag/zacht vuur, doe je het te lang dan krimpen de garnalen te veel.
Liefst af laten koelen, in de ijskast, en morgen eten, dan is de smaak ingetrokken.
Lekker met: rijst, spinazie of kool.
Ik vind 't het lekkerst op een 'Surinaams' broodje, hard bolletje of Baguette met komkommer op zuur.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Shashie

Shashie zegt:
Mijn lievelingsgerecht! Dit is nou typisch Surinaams! Je hebt het goed beschreven. Je gebruikt de juiste kruiden en voegt ze op het juiste moment toe. Chapeau!
margje

margje zegt:
Dit is zo lekker, maak het regelmatig.
saar

saar zegt:
Super lekker en gemakkelijk te maken. Ga het zeker vaker maken