KookJij

Funcooking met de Pizzarette

Een nieuwe trend in de wereld van funcooking is de pizzarette. Zaten we jaren geleden allemaal rondom een fondue pannetje wat later werd opgevolgd door de gourmet en de steengrill, momenteel is het maken van je eigen mini pizza's hot.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Italie
Keuken: Europese
Bron: Beetje van Internet en een beetje van mezelf
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Funcooking met de Pizzarette te bereiden

 1. Bereiding Pizzadeeg:

  - Doe de gist met de suiker in een kommetje met 1,5 deciliter water en roer tot het opgelost is.
  - Pak een grote kom om het zout en de bloem te mengen. Maak na het mengen een kuiltje in het midden en giet de oplossing van het gist hier in.
  - Doe ook de rest van het lauwwarme water met de olijfolie hier doorheen.
  Je kunt het pizzadeeg op 2 manieren kneden:

  Met de handen kneden:
  - Kneed het mengsel lekker met je handen door totdat het een stevige massa wordt die niet meer aan de randen van de kom vast kleeft.
  - Maak het aanrechtblad goed schoon en droog en bestuif het dan met een beetje bloem. Het is nu van belang om het pizzadeeg goed elastisch te kneden zodat het straks gemakkelijk uitgerold kan worden. Elastisch maken doe je door het pizzadeeg met beide handen stevig uit en op te rollen. Wanneer je dit zo'n 10 minuten doet is het deeg helemaal goed!

  Machinaal kneden:
  - Gebruik hiervoor een mixer met deeghaken. Deze haken zijn handig omdat het deeg hier niet aan blijft hangen.
  - Mix het mengsel met de deeghaken ongeveer 10 minuten goed door. Je ziet wanneer het deeg klaar is, dat de randen van het pizzadeeg van de randen los laten en het deeg nog een heel klein beetje plakkerig is.

  Wanneer je het pizzadeeg heb gekneed maak je een bal van het deeg en smeert deze lichtjes in met olijfolie. Je gaat hem nu laten rijzen en wilt niet dat hij aan de randen van de kom vastplakt. Leg de bal in een kom en dek hem af met een theedoek. Laat de bal een uur lang staan op kamertemperatuur.
  Je deeg is nu klaar en kan uitgerold worden. Rol het pizzadeeg uit tot het ongeveer een halve cm dik is. Met de uitsteekvorm kun je de juiste afmetingen voor de pizzarette bodems maken.                                                                    
 2. Bereiding tomatensaus:

  - Mix de puree, gepelde tomaten, olijfolie en knoflook door elkaar. Zorg dat de gepelde tomaten geprakt zijn of doe ze anders even in de blender.
  - Voeg naar eigen smaak een beetje zout, peper en oregano toe. Breng het hele mengsel langzaam aan de kook, dit kan in een steelpannetje. je kunt er voor kiezen om het geheel eerst in de blender te mixen, maar voor meer smaak adviseren we om de knoflook en de puree kort in de olijfolie te bakken.
  - Hierna de gepelde tomaten toevoegen. Langzaam laten koken en goed door te roeren.
  - Vervolgens maak de tomatensaus op smaak met het zout, peper, oregano en basilicum.

  Wanneer je de ingrediënten eerst in de blender fijn maakt, hoef je het geheel alleen maar warm te maken. Voordeel is dat de tomatensaus dan nog sneller klaar is. Nadeel is dat de smaken van de ingrediënten iets minder snel mengen. Zo kun je binnen 10 minuten zelf een tomatensaus maken.

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

Je hebt er variërend van 4, 6 of 8 personen en je hebt ze met en zonder stenen bakplaat (steenoven) altijd voorzien van een terracotta koepel die zorgt dat het vocht opgenomen wordt en dat je een knapperige korst krijgt.
De terracotta koepel zorgt er ook voor dat het apparaat niet ruikt en bijna niet stinkt en dat is een stuk prettiger dan de fondue of gourmet/steengrill.
Je kunt de bodem zelf maken of kiezen voor kant en klaar deeg uit het koelvak van de supermarkt. Reken op 4 tot 6 stuks per volwassene. Voor de tomatensaus geld natuurlijk hetzelfde. Verder kun je naar hartenlust variëren met tal van soorten beleg.
De pizza's maken is een fluitje van een cent en is leuk en gemakkelijk aan tafel door iedereen zelf te bereiden.. Je smeert de bodem in met een beetje tomatensaus en je belegt de pizza naar eigen smaak met de lekkerste ingrediënten
Tot slot: Mocht je geen pizzarette hebben, geen nood, want je kunt ze ook gewoon in de oven bakken. Iedereen maakt gewoon zijn eigen pizzaatjes, je legt ze op een ingevette bakplaat en bakt ze vervolgens in de oven.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst