KookJij

Ashura of Noachse Pap

Op zaterdag 24 oktober 2015 stond mijn Turkse buurvrouw met een pannetje ASHURA voor mijn deur. Ashura of Noachse Pap is een gerecht dat op de 10de dag van de eerste moslim maand (10 Muharram) traditioneel wordt gegeten.Het verhaal wil,dat de ark op de 10de dag van het moslim jaar vastliep op de berg Ararat en om te vieren dat ze eindelijk weer aan land waren gekomen werd er een feestmaal gekookt van alle ingredienten die nog aan boord waren: granen, bonen, gedroogd fruit. Familie, vrienden, kennissen en buren worden mee aan de dis gevraagd. Zodoende. De tiende dag (ashura = 10) van de eerste maand is voor de islamieten de dag dat zij de dood gedenken van Imam Hoessein, die in de slag bij Kerbala werd verslagen en gedood. Het is traditioneel een dag van vasten. De 10 de dag van Muharram is een gedenkwaardige dag: *ashura *Spijtbetuiging van Adam aan God na zijn verstoting uit het paradijs geaccepteerd *Noach verliet die dag de ark *Mozes ontving de 10 geboden op die dag *Op de 10de dag werd Job genezen *Jozef werd herenigd met zijn vader. *Je zou bijna kunnen zeggen dat Ashura voor de Islamieten Yom Kippur is voor de Joden (Dag van de Boetedoening).
Recept van:
Bereidingstijd: 780 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Turkije
Keuken: Mediterrane
Bron: Mevrouw Yildrin (buurvrouw)
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Ashura of Noachse Pap te bereiden

  1. Kook  in veschillende pannetjes voorgeweekte tarwe, witte bonen en kikererwten, zodat ze net zacht zijn.
  2. Doe vervolgens in één pannetje de tarwe, bonen en erwten met drie glazen water en breng aan de kook.
  3. Voeg dan toe de stukjes appel, de zeste, de kaneel poeder,bhet zeezout, de kruidnagels en het kaneelstokje, de appelstroop en de benodigde hoeveelheid suiker en roer dat goed door tot het één geheel is geworden en de suiker is opgelost.
  4. Voeg toe de grof gehakte noten en roer die goed door de massa.
  5. Verdeel over de bordjes en bestrooi met granaatappelpitjes.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Drink er bij wat gepast lijkt op die speciale plaats, dag en tijd.
NB: de 780 minuten bereidingstijd is inclusief 12 uren voor weken van graan, bonen en erwten.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst