KookJij

Informatie over sambal

Beschrijving van sambal

Sambal is afkomstig uit Indonesië, en bestaat, traditioneel gezien, uit gemalen Spaanse pepers (of rawit, de zeer hete kleine pepertjes) en zout, maar er zijn allerlei varianten waarbij ook azijn, gebakken uien, gefermenteerde garnalen (trassi), suiker en allerlei specerijen toegevoegd worden. Sambal is een typisch Indonesisch product.

Wist je dit over sambal

Indonesiërs geven meestal de voorkeur aan verse (of zelfgemaakte) sambal in plaats van die uit een potje. Op de markt in Indonesië kan men diverse soorten verse sambals kopen die in grote geëmailleerde bakken uitgestald staan en in plastic zakjes verkocht worden.

Smaak idee voor sambal

Een sambalkenner heeft natuurlijk altijd minstens de standaard sambal oelek (een ulek is een soort stamper, gebruikt in combinatie met de vijzel, de cobek) in huis, maar vaak ook nog wat varianten zoals sambal badjak en sambal manis. Bij de meeste supermarkten zijn veel van de variëteiten wel te koop in ultra-kleine potjes, maar dat is op de lange termijn erg duur. Voor wat grotere potten (goedkoper per gram) is een bezoek aan een Aziatische speciaalzaak aan te bevelen

Sambal