KookJij

Informatie over mozzarella

Beschrijving van mozzarella

Mozzarella is een Italiaanse verse kaas, die gemaakt wordt van de melk van de waterbuffel, maar buiten Italië meestal van koemelk. Vooral de laatstgenoemde, goedkopere soort, wordt veel gebruikt op pizza. Mozzarella wordt vaak als voorgerecht gegeten, met gesneden tomaat en basilicum. Dit gerecht wordt insalata caprese genoemd.

Wist je dit over mozzarella

Men zegt dat de naam mozzarella, die duidelijk afkomstig uit Zuid-Italiaans dialect, een verkleinwoord is van mozzare, dat snijden betekent. Andere theorieën beschrijven de oorsprong als een kleinere versie van de scamozza of Scamorza kaas, dat op zijn beurt waarschijnlijk een afgeleide is van scamozzata (zonder hemd). Dit zou een verwijzing zijn naar het feit dat deze kaassoorten geen harde korst hebben, die oudere, gedroogde kaassoorten wel bezitten

Smaak idee voor mozzarella

Verse mozzarella wordt in het natuurlijke vocht (de wei) verpakt en verkocht. In zijn meest bekende vorm is een mozzarellakaasje vrij klein en eivormig. Er bestaan echter ook dikke worstvormige mozzarellas. Naast de verse mozzarella bestaat ook een gerookte variant, en er zijn varianten die met minder vocht worden verpakt.

Mozzarella