KookJij

Informatie over korianderzaad

Beschrijving van korianderzaad

Koriander is een specerij die veel wordt gebruikt in de oosterse keuken (waaronder de Indonesische, waar het ketoembar heet). De specerij (ook wel coander of wantsenkruid) komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en landen rond de Middellandse Zee.

Wist je dit over korianderzaad

Er is een groot verschil in smaak tussen de zaden en het verse blad van de plant. In recepten staat meestal wel aangegeven welke van de twee moet worden gebruikt.

Smaak idee voor korianderzaad

Koriander wordt in België en Nederland voornamelijk gebruikt in gerechten van buitenlandse oorsprong. In vroegere tijden werd koriander wel vaak gebruikt in de Belgische en Nederlandse keuken, een laatste overblijfsel hiervan is terug te vinden in de gruut die in witbier gebruikt wordt in België. Zowel de bladeren als de zaden worden gebruikt als smaakgevers. De smaak van beide delen is wel zeer verschillend. De bladeren hebben voor sommige mensen een lichte zeepsmaak, voor anderen trekt de smaak op peterselie, maar met meer citroen invloeden. Koriander kan echter ook als afstotend ervaren worden, en het eten zelfs in zeer kleine hoeveelheden volslagen verpesten. Hoe dat komt is vooralsnog niet bekend, maar het vermoeden bestaat dat er een genetische component is in die hierbij een rol speelt. De zaden worden zowel heel gebruikt als in poedervorm, in poedervorm wordt het ook wel ketoembar genoemd. Indien er geen korianderzaad voorhanden is kan het vervangen worden door karwijzaad.

Korianderzaad