KookJij

Zuurkool inmaken

Een heerlijk zuurkool inmaken recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: nvt personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Groenten
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Zuurkool inmaken te bereiden

De inmaakpot goed schoonwassen met kokendheet sodawater, naspoelen met kokendheet water en met een schone doek toegedekt, laten afkoelen.
De kolen van de buitenste bladeren ontdoen en in lange dunne snippers schaven.
De kool met het zout kneden tot er zich pekel heeft gevormd.
Bij het kneden de handen nu en dan met karnemelk bevochtigen.
De kool overbrengen in de pot, ondertussen steeds stevig aandrukken: nu en dan enige jeneverbessen en peperkorrels toevoegen.
Op de kool een doekje leggen, hierop een plankje en de zware steen.
Plak op de pot een etiket met de datum, bedekken met een doek en wegzetten op een frisse plaats, die niet al te koel is (kelder bv.).
De zuurkool minstens 1½ maand tot 2 maanden laten staan dan is de zuurkool wel goed.
Maar vroeger moest met proef eten worden gewacht tot na nieuwjaar.

Mijn kookverhaal (mia Elsjan)

Vorig jaar heb ik het gemaakt en het was verrukkelijk!
Mijn vader maakte het altijd.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Hans Stofberg

Hans Stofberg zegt:
Hi ik maak al 25 jaren zuurkool en vroeger ging het altijd goed maar de laatste jaren wil het niet zo goed zuur worden zou het kunnen dat de karnemelk misschien gepasteuriseerd wordt ? Zou het verholpen zijn als we er een klein beetje winkel zuurkool bij doen?
Hans Ierland
Heerman Marcel

Heerman Marcel zegt:
Ik maak nu al enkele jaren zuurkool zoals je voorstelt en ik vind dat de kool na zeg maar minsten 8 weken nog altijd te hard is en niet de malsheid bereikt om het als salade te gebruiken. We bereiken niet de zachtheid van commerciële zuurkool?
mia7

mia7 zegt:
Hallo Guido,

Bruinig kan nooit goed zijn, de wat troebele kleur is goed!

Mia..
mia7

mia7 zegt:
Hannah, gewoon in het vat laten staan en ongeveer 2 a 3 maanden kan het worden bewaard.

Groetjes Mia.
Guido

Guido zegt:
Ik heb zuurkool in drie potten zitten en heb tijdens de omzetting diverse malen het water aangevuld. Maar wat is nu de goede kleur van het water. Bij de ene pot is de bovenste laag wat bruinig geworden en bij een andere pot is het wateroppervlak wat troebel.
Hannah

Hannah zegt:
Ik zou graag willen weten of de zuurkool nog verder moet worden ingemaakt of kan het zo buiten de koelkast bewaard blijven. Voor hoe lang blijft het goed?
Kan haast niet wachten!
Groetjes, Hannnah.
mia7

mia7 zegt:
Ja Hélene,het is een aanrader.Zo leuk om te maken.En met succes !

Mocht jij vragen hebben ! Ik ben er voor ,:)

Groetjes Mia
mia7

mia7 zegt:
Hallo Henk ,zie opmerking.

Vriendelijke Gr Mia.
Hélène

Hélène zegt:
Liep allang met het idee om zuurkool in te maken. Of het kwam er niet van, of alle recepten die ik tegenkwam allemaal veel te bewerkelijk. Dit recept spreekt me erg aan en zo te lezen niet al te bewerkelijk. Ga het zeker proberen te maken, ben n.l. gek op zuurkool
Bedankt voor het recept.
Gr.Hélène
Henk van Haandel

Henk van Haandel zegt:
Hoe weet je wanneer zich pekel heeft gevormd?
Kan je dat zien?