KookJij

Zure zult

Een heerlijk zure zult recept wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Onbekend
Bron: blueband boek
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Zure zult te bereiden

Doe in een grote pan de schouderkarbonades en de kalfsschenkel/ varkenspootjes en een kalfsknoest en giet hierover zoveel kokend water tot het vlees net onder staat. Voeg wat zout toe en laat alles op een laag vuur 3 uur koken tot het vlees van het bot valt. Haal alles uit het vocht en zeef dit. Zet de bouillon koel weg, zodat later het gestolde vet er makkelijk afgeschept kan worden. Verwijder de botten uit het vlees en draai het vlees, de zacht geworden knoest, zwoerd enz. door de vleesmolen. Schep het vet van de afgekoelde bouillon, laat deze dan op een hoog vuur inkoken tot ca. 1 dl en voeg er dan azijn, mespunt kruidnagelpoeder, nootmuskaat, peper bij. Snijd de augurken in kleine stukjes en voeg deze samen met het vleesmengsel bij de bouillon. Laat alles op een matig vuur nog 3 minuten pruttelen en doe alles in 2 of 3 met koud water omgespoelde kommen. Zet deze koel en laat de zure zult opstijven.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

I. Koning

I. Koning zegt:
Bedankt voor het recept ik was het kwijt
rozaverschoor

rozaverschoor zegt:
Ik trek me terug van het zultfenomeen. Het is me te zuur. Roza.
Els

Els zegt:
Ja, tuurlijk dat ik daar nou ff nie aan gedacht heb, jellyyyy, misschien waren mijn hersens wat warm van gisteren.
liske

liske zegt:
Gelatine wordt inderdaad van dierlijke botten gemaakt, zowel de poeder- als de bladgelatine. Dat zie je ook vaak als je rundvleessoep hebt getrokken en af laat koelen: het wordt dan blubberig, als jellypuddung!
lekkerbekske

lekkerbekske zegt:
Er hoeft geen gelatine bij Els,want die komt vanzelf uit de botten van de kop alsook de huid,die rijk is aan collagen.Wat dat in het Nederlands is,weet ik niet.Dat is,waar een hoop geletine,die men in de winkels koopt,van gemaakt wordt.De vegetarische gelatine wordt van algen gemaakt,wat een hoger smeltpunt heeft.Dus beter geschikt voor warmere klimaten.
rozaverschoor

rozaverschoor zegt:
Ik heb geen training in zure gerechten, zure haring, zure mossselen, zure bommen. Heb wel eens zure haring en bommen geprobeerd, maar kon bij tijds ingrijpen. Ik houd niet van varkensvlees, lust geen erwtensoep en houd gezien vorenstaand niet van zure lucht. Het oogt ook niet geweldig. Mijn oma at het wel en wij waren blij als de manie altijd over was. Roza.
Els

Els zegt:
Ja, over smaak valt niet te twisten ieder zn meug. Maar moet er nu gillatine bij voor het opstijven?
En ik weet als braber dat het van hersens gemaakt word, mijn vader stond er altijd mee te prutsen.
alkien

alkien zegt:
Ha ha lekkerbekske, ik denk eerder de hersenen.:D
lekkerbekske

lekkerbekske zegt:
Wat stoot het meeste af Roza, het idee van die varkenskop,of de azijn?
rozaverschoor

rozaverschoor zegt:
Hartelijk dank voor het super recept, maar a.u.b aan mij deze beker voorbij laten gaan. Vr. gr. Roza
lekkerbekske

lekkerbekske zegt:
Zult,oftewel 'hoofdkaas' wordt natuurlijk van een hoofd gemaakt(varkenskop).Bij ons thuis vroeger(70 jaar geleden),werd de hele kop van het varken gebruikt,minus de wangen,want die werden apart gekookt en dan op roggebrood gegeten.Ik maak hier in Canada zelf zult en als men de wangen niet erbij vraagt,is zo`n kop gratis.Ik doe er altijd 500 gram bacon bij en maak het af op smaak met azijn.Doe het in kleine bakjes en zet die in de diepvries.De hersens zijn lekker,gebakken en op een snee roggebrood met wat peper en zout.
rozaverschoor

rozaverschoor zegt:
Ik heb geprobeerd het te eten, maar alles wat zuur is daar ben ik niet ingetraind en de oorzaak ervan is mijn opa. Ik heb later een keer zure mosselen geprobeerd and it didn't go down very well om het keurig in het Engels te schrijven.
Groetjes Roza.
rozaverschoor

rozaverschoor zegt:
Eindelijk heb ik dan de ingrediënten kunnen zien van mijn oma's delicatesse. Wat is kalfsknoest, een bot met zo'n grote knirps eraan? Ik denk niet dat ik het gaat maken. Ik wist ook niet dat er zo veel azijn in moest, maar nu weet ik hoe het zo zuur komt. Hartelijk bedankt voor de inzage. Roza.
alkien

alkien zegt:
Heerlijk zure zult.
Nu heb ik een opleiding tot slager gevolg en weet dus uit de praktijk dat echte zure zult gemaakt wordt van een heel ander deel van het varken.
Misschien voor de liefhebbers van zult die het nog niet wisten niet zo leuk om te horen, maar het smaakt er immers niet minder om.
Zure zult wordt nl. gemaakt van varkenskop.

Blijft echter zoals ik al zei heerlijk.:p

Gr.
Alkien
Els

Els zegt:
Geen gelatine ?Lijkt me wel lekker ik hou van zure zult.