KookJij

Vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei

De Vlier bloeit momenteel volop met mooie grote witte en lekker ruikende bloemen. In navolging op mijn Seringensiroop en Paardenbloemengelei-ofsiroop wilde ik ook wel eens de geroemde vlierbloesem gebruiken om mee te hobby'en. Als de geur je soms bekend voorkomt dan kan dat kloppen want onder de naam "Elderflower" wordt dit goedje vaak gebruikt in allerlei drankjes en sapjes en het geheim achter het succes van de volop geconsumeerde "Hugo" is simpelweg vlierbloesem. Logisch dus dat het heel goed geschikt is om heerlijke (simpele) aperitiefjes en superdeluxe cocktails mee te maken.
Recept van:
Bereidingstijd: 20 min
Personen: 1 personen
Categorieën:
  1. > Dranken - Cocktails
  2. > Dranken - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Europese
Bron: Madame confituur, aangepast en in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei te bereiden

  1. Vlierbloesemsiroop:
  2. Pluk de vlierbloesemschermen (zonder de takken) en zet ze in een kom onder water. Snijd de citroenen in schijfjes en voeg ze toe. Laat zeker 48 uur trekken. Giet het vlierbloesemmengsel door een kaasdoek of schone theedoek en knijp het vocht er goed uit. Meet nu hoeveel vocht u overhoudt. Voeg 500 g suiker toe per halve liter vocht. Breng het vocht met de suiker aan de kook en laat enkele minuutjes koken zodat de suiker goed opgelost is. Giet de hete siroop in warme, steriele flessen en sluit ze onmiddellijk. (Als je beugelflessen of flessen met een schroefdeksel hebt leg ze dan een kwartiertje horizontaal).
  3. Vlierbloesemgelei
  4. Pluk de vlierbloesemschermen (zonder de takken). Doe de schermen in een kom samen met het water en de schijven citroen. Laat zeker 48 uur trekken. Giet het vlierbloesemmengsel door een netel- of kaasdoek (of schone theedoek). Doe de vloeistof in een grote pan en voeg de suiker toe. Los de suiker op en breng aan de kook. Laat 4 minuutjes borrelen. Giet de hete gelei in steriele potjes en sluit ze onmiddellijk af. Keer om en laat afkoelen.

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

TIP 1: (simpel) 1 cm vlierbloesemsiroop in een champagneflute aangevuld met Prosecco, Cava of Champagne.

TIP 2: (luxe) in een groot wijnglas; 1 deel vlierbloesemsiroop (30 ml), 1 deel bruiswater (30 ml), 4 delen Prosecco (120 ml), 1 schijfje limoen, enkele blaadjes munt en ijsblokjes.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst