KookJij

Recept voor Superkip met bos-champignons en rijst

Een heerlijk superkip met bos-champignons en rijst recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 2 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Gevogelte
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: mezelf
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

1. Bestrooi de kippenbouten en -vleugels met zout en zwarte peper. Braad ze aan in een lage steelpan met een beetje (neutrale) bakolie. Reken 6 minuten voor beide zijden. Laat het baksel niet zwart branden. Regel dus het vuur van hoger naar lager voor een mooie cuisson.
2. Reinig de champignons en snijd ze in vier stukken. Bak ze op een kort om en om in een grote hete pan met olie en boter. Bestrooi met wat zou en peper. Giet ze in sauspan en zet ze opzij.
3. Bevochtig de gebakken kip met de kippen fond en wat water. Plaats het deksel op de steelpan en laat verder sudderen. Dit vraagt tijd, het vlees van de kip moet supergaar zijn en bijna van het been vallen. De gaartijd is dus afhankelijk van de soort kip. Controleer af en toe. Te veel garen is zelfs iets beter dan te weinig.
4. Snijd de sjalot in fijne blokjes, laat ze zachtjes stoven in een weinig olie. Als de sjalotjes glazig zijn, voeg er dan de halve mok rijst bij. Roer even om en om. Giet er een volle mok koud water bij en voeg wat zout toe. Plaats onder deksel en laat zachtjes gedurende minimum 15 minuten koken. Mocht de rijst niet gaar zijn (afhankelijk van de soort) voeg dan een beetje water toe en laat koken tot deze gaar is. Zet de pan van het vuur weg en hou ze warm onder deksel.
5. Maak tenslotte de saus in de sauspan. Giet de kippenjus bij de champignons. Verwarm de sauspan. Proef even op de hoeveelheid peper en zout. Niet te hevig kruiden. Kruiden kunnen er altijd bij maar nooit af. Voeg een geut room toe en laat wat opkoken. Proef nogmaals. Een heel klein dopje cognac mag er zeker bij. Bind de saus verder met bruine sausdikker tot de gewenste consistentie.
6. Serveer en eet een lekker maaltje.

Mijn kookverhaal (Willy Delcart)

Na wat zoeken en proberen...
Het bruinen en garen van de kip duurt wel wat, maar het loont de moeite.
Vooral de techniek van het kort en hevig voorbakken van de champignons geeft heel wat meerwaarde, net zoals de rijst koken met een sjalotje.
Hoewel ik altijd op zoek was naar snelle en lekkere gerechten, heb ik in de jaren geleerd dat echt lekker koken wat tijd en moeite vraagt. Nog niet te spreken van de ENERGIE en LIEFDE die je er in steekt, want die twee elementen maken het gerecht echt AF!

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst