KookJij

Spaghettischijven

Een heerlijk spaghettischijven recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Snacks - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Spaghettischijven te bereiden

-Zet een steelpan op een matige hittebron en smelt de boter er in (niet bruin laten worden).
-Doe de bloem en ongeveer de helft van het water bij de gesmolten boter en roer de boter, de bloem en het water met een lepel door elkaar tot er een gladde, klontvrije deegbal ontstaat. (Tip: Haal - als het allemaal te snel gaat en het mengsel aan de bodem dreigt vast te plakken - de steelpan af en toe van de hittebron en blijf roeren.)
-Giet de rest van het water bij de deegbal en voeg de tomatenpuree, peper en zout en het bouillonblokje toe.
-Zet de hittebron wat hoger en blijf roeren tot het water opgenomen is en er een stevige roux (een erg dikke saus) ontstaat.
-Schakel de hittebron terug en laat de roux al roerend zachtjes circa 2 tot 3 minuten koken om te 'garen'.
-Laat de steelpan op de hittebron staan en meng de spaghetti (met een vork en een eetlepel) door de roux en schakel de hittebron uit als alles goed gemengd is. (Tip: Zet daarbij de hittebron zonodig wat hoger, het mengen lukt alleen als de roux lauwwarm is.)
-Proef even,en kruid bij als het te flauw is.
KOELEN:
Koel het spaghetti-mengsel snel af door de steelpan (met inhoud) in een (afwas) bak met koud water te zetten.
-Zet de steelpan met het afgekoelde spaghetti-mengsel daarna (afgedekt met een deksel of een bord) in de koelkast en laat het mengsel tenminste een uur opstijven.
BEREIDEN:
-Zet twee platte borden klaar.
-Leg een flink vel plastic huishoudfolie op het werkblad.
-Schep 3 volle eetlepels bloem op de plasticfolie (vul de bloem later - zo nodig - aan als hij op is).
-Verdeel het spaghetti-mengsel in 8 gelijke porties. (Tip: Snijd het daarvoor - in de steelpan - met een (stomp) mes in 8 punten, net zoals een taart).
-Schep één van de porties spaghetti-mengsel op de bloem op de plasticfolie.
-Wrijf wat bloem tussen de handpalmen, strooi een beetje bloem op het portie spaghetti-mengsel dat op de plasticfolie ligt en vorm - met de handen - een bal van het portie spaghetti-mengsel. Rol of dip de bal tijdens het vormen zo nodig af en toe in de bloem om te voorkomen dat de handen plakkerig worden.
-Leg de bal op een bord en maak er op dezelfde manier nog 7
-Leg - als alle ballen klaar zijn - een van de ballen midden op de plasticfolie en trek er een hoek van de plasticfolie over.
-Druk de bal tussen de folie plat en maak zo een circa 2-1/2 centimeter dikke, ronde schijf. Duw daarbij de zijkanten goed aan en zorg er voor dat er geen spaghetti uit steekt of dat er ergens grote gaten in zitten!
-Rol en wentel de schijf door de bloem en leg hem op een bord. Maak van de rest van de ballen op dezelfde manier ook schijven. Stapel ze niet op, leg er vier op elk bord.
-een half uur laten opstijven in de koelkast
PANEREN:
-Pak twee diepe borden. Kluts in het ene bord een ei met een halve eetlepel water los, strooi in het andere een laag paneermeel.
-Wentel en rol een schijf door het losgeklopte ei (vergeet de zijkant niet) en wentel hem daarna door het paneermeel en druk dat lichtjes aan. (Tip: Dit gaat het beste met de handen, gebruik er één voor het bord met ei en de andere voor het paneermeel).
-Controleer de schijf, voor een goed resultaat moet de paneerlaag gesloten zijn. Dip 'blote' plekjes zonder paneermeel nog even in het ei en daarna in het paneermeel.
-Leg de gepaneerde schijf terug op het bord waar hij vanaf komt en paneer de rest van de schijven net zo. KOELEN:
-Zet de borden met spaghettischijven - onafgedekt (anders ontstaat er condens) - tenminste een half uur in de koelkast om (het ei in) de paneerlaag op te laten stijven.
FRITUREN:
-Doe de schijven (naast elkaar - niet teveel tegelijk !) in een frituurmandje en frituur ze in olie van 180 graden Celsius in circa 4 minuten goudbruin.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

apu

apu zegt:
Ik heb hem ook al eens gemaakt met groenten en gehakt omdat ik net als ger ook dacht, dat zit in bami ook, maar dat viel echt tegen, de tomatenpuree, de roux en het paneermeel maakt het voor mij al zwaar genoeg, vond het een beetje teveel van het goede, maar dat is een kwestie van smaak, ieder doet het op z'n eigen manier he, ik pas veel recepten ook op m'n eigen smaak aan, dus, fantasie is altijd goed als je lekker wilt koken!:);):p
alkien

alkien zegt:
Ik geef je gelijk Apu, maar als je een beetje van koken houdt zoals iedereen hier volgens mij doet, kun je misschien wel je fantasie hierbij laten werken en er bv een soort van pie van maken die je wel als hoofdgerecht zou kunnen gebruiken.
Maar zoals Apu al zegt, dit is een snack.
En ja hoor Ger ik lach veel, dag niet gelachen, dag niet geleefd.
;)
apu

apu zegt:
Ger;de smaak zit hem net in het weinige dat je erin doet,je kan het gezegde"less is more" toch wel? Als je er groente en gehakt bij wilt doen dan zou ik me de moeite sparen om er schijven van te maken,zoals alkien ook al zei,het is een snack,geen hoofdgerecht! Maar als jij er meer in wilt doen,gewoon proberen!:);):p
ger2

ger2 zegt:
Het hoeft geen kilo te zijn van die gerechten, gewoon een beetje voor de smaak.
In een bami schijf zitten ook groenten en vlees.
Als dit al op je lachspieren werkt zul je veel lachen.
alkien

alkien zegt:
Haha Ger, ik moet er wel om lachen... dan worden het schijven ter grootte van een pizza.:D
Maar kan me wel er iets bij voorstellen, blijft echter een snack, geen hoofdgerecht ;)
ger2

ger2 zegt:
Ik zou er rul gebakken gehakt met daarin gebakken Italiaanse groenten bij doen.
En als het vegetarisch moet, dan wat vleesvervangers.
Ik hoef er zo niet mee aan te komen thuis.
ton

ton zegt:
Lijkt me een zeer smakelijk recept en idd handig om ook zo bami/nassie schijven te maken :p
alkien

alkien zegt:
Heel apart. Mijn jongste zoon houdt niet van spaghetti, maar misschien krijg ik het er zo wel in.
Bedankt voor dit wel bewerkelijke recept, maar volgens mij zeker de moeite waard.:D