KookJij
Lees meer Lees minder

Koud

In deze categorie vind je alle recepten voor koude snacks. Als voorgerecht, hapje, of onderdeel van een tapasbuffet? De keuze is reuze!

Reset filter

Geavanceerd filter

Hoofdcategorie
Subcategorie
Filters worden geladen

Koud3 recepten

    1. Ingredienten: *Soesjes:, 75 g boter, 100 g bloem, zout, 3 eieren, *Vulling:, 1 pakje a 200 gram verse roomkaas, bijv. van Aldi, monchou, Philadelphia o.d., 1/2 zakje geraspte belegen kaas, 1/2 klein rood pepertje, of lepeltje sambal n...
    2. Een heerlijke snack voor bij de borrel, ook heerlijk op een sneetje wit- of roggebrood. Ingredienten: 1000 g leverworst (liefst van goede kwaliteit), 1 liter blanke natuurazijn, halve liter water, kruiden, zoals:, zout, handje hele zwarte peperkorrels, 6 pimentkorrels, 6 gedroogde Spaanse pepertjes, forse tl. jeneverbess...
    3. Ingredienten: ca. 4 handvol Cornflakes, ca. 5 stuk reep chocolade, ca. 10 stuk cake bakjes

    4. Een lekker hapje voor bij de borrel, of als voorgerecht Ingredienten: wraps, pesto pikant, zachte Mon Chou, gerookte kipfilet, gesneden, sla naar keuze
    5. Ingredienten: 125 gr bloem, snufje zout, 2 eetl maïsmeel (=maïzena), 6 eetl suiker, 7 eetl olie, 2 eiwitten, 3 eetl water
    6. Ingredienten: 1 punt roombrie, 1 pakje dadels, 1 chilipeper, 1 eetlepen olijfolie, zout en peper
    7. Halve eieren gevuld met kruidenroomkaas, crème fraîche en kappertjes. Heerlijk voor de Pasen. Ingredienten: 6 eieren , 3 eetl fijngehakte peterselie - , 80 gr roomkaas met kruiden en knoflook - , 1 1/2 el creme fraiche - , 1 sjalotje of heel klein uitje - , 1 teentje knoflook - , 3 el kleine kappertjes - , cayennepeper
    8. Ingredienten: het nat van een lege pot augurken (gewoon in de pot laten zitten)., 1 goedkope leverworst (zit veel meel in, blijft dus stevig)., suiker, peper, azijn

    9. kermis Ingredienten: Voor de salade:, ------, 500-700 gram gekookte aardappelen (vastkokende), afgekoeld, 3 hard gekookte eieren, 1 klein blikje smac (de echte) in blokjes, of 200 gram gekookte ham in blokjes, of restje soepvlees, 1 zure ap...
    10. Ingredienten: - Doosje aardbeien, - Slagroom (opgeklopt), - Pure chocolade
    11. Ingredienten: 100 gram gaar soepvlees, 3 zoetzure augurken, 1 eetlepel zoetzure uitjes, ½ fijngesnipperde ui, aromatzout, peper, 2 eetlepels currysaus, 100 ml halvanaise of mayonaise
    12. Ingredienten: 1 eetlepel boter; voor het invetten van de vorm, 395 gram (1 blik) gezoete gecondenseerde melk, 1 theelepel vanille extract, 227 gram pure chocolade, in kleine stukjes, 250 ml chocolade hazelnoot spread ( Nutella), op ka...
    13. Ik liep hier tegenaan bij een borrel, die gegeven werd door een relatie die zaken doet in landen als Rusland, Georgie, Kazachstan, Kirgizie en nog meer va... Ingredienten: een 2 tal aubergines van om en nabij de 300 - 350 gram per stuk, paar eetlepels zeezout, gepelde walnoten ongeveer 150 gram, 3 teentjes knoflook gesnipperd, 1 theelepel vers gemalen zwarte peper, 30 cc witte wijnazijn, p...

    14. Origineel en het smaakt ook nog. Ik begreep uit het commentaar dat de maker een Aziatisch tintje wilde meegeven aan deze "burger". Ingredienten: 3 stengels sereh (alleen het witte deel er uit snijden en dat van het buitense blad ontdoen), in kleine stukjes gesneden, 6 eetlepels geraspte gemberwortel, 2 teentjes knoflook, 1 groene lombok, 6 blaadjes koriander, 4 e...
    15. Ingredienten: pizzabodem (ongebakken op rol), 1 el groene pesto, 1 el olijfolie, 1 tl knoflookpuree, 2 el tomatensaus (of ketchup met wat pesto erdoor geroerd), 1 plakje ham, 4 anchovisjes (uit blik), 8 tijgergarnalen (diepvries), kaa...
Zoekresultaten worden geladen

Laatst toegevoegde recepten

  1. Pestorijst met champignons en courgette
    Pestorijst met champignons en courgette Categorie Bijgerechten, Overig, Rijst
    Dit gerecht wordt het lekkerste als je de rijst ruim tevoren kookt en laat afkoelen. Je maakt eerst de vulling door de champignons en de courgetteblokjes t.... De bereidingstijd is circa 15 minuten en het is voor ongeveer 2 personen.
  2. Haring in dille-roomsaus
    Haring in dille-roomsaus Categorie Koud, Koud, Koud
    Ik heb hiervoor nieuwe haring gebruikt. Zure haring kan ook. Ik heb dit recept al vaak gemaakt als onderdeel van een buffet. Je kunt dit al een dag tevoren.... De bereidingstijd is circa 15 minuten en het is voor ongeveer 8 personen.
  3. Gegrilde tonijn, Aziatisch gemarineerd
    Gegrilde tonijn, Aziatisch gemarineerd Categorie Gerechten, Hoofdgerecht, Vis, schaal- en schelpdieren
    De tonijnsteaks heb ik plm. 30 minuten gemarineerd in een heerlijke Aziatische marinade. Daarna snel om en om gegrild. . De bereidingstijd is circa 10 minuten en het is voor ongeveer 2 personen.
  4. Zeewolffilet uit de oven
    Zeewolffilet uit de oven Categorie Hoofdgerecht, Vis, schaal- en schelpdieren, Hoofdgerechten
    Zeewolf is wit en stevig van structuur. Niet te vergelijken met kabeljauw. In dit recept wordt de zeewolffilet even aangebraden en daarna gegaard in de ove.... De bereidingstijd is circa 10 minuten en het is voor ongeveer 2 personen.
  5. Pittige gemarineerde garnalen met koriander
    Pittige gemarineerde garnalen met koriander Categorie Voorgerecht, Koud, Voorgerechten, Koud
    Een eenvoudig voorgerechtje uit de AH-serie Streekkeukens Portugal. Goed voor te bereiden en erg lekker. Let op de marinadetijd van 24 uur. De bereidingstijd is circa 10 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  6. Gehakballetjes in een pittige zoete ketjapsaus
    Gehakballetjes in een pittige zoete ketjapsaus Categorie Vlees, Warm
    Een recept voor liefhebbers van gember. De gehaktballetjes zijn o.a. gevuld met piepkleine stukjes stemgember. In de ketjapsaus heb ik ook een lepel gembe.... De bereidingstijd is circa 15 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  7. Fricassée de porc,  een romige stoofpot van varkensvlees
    Fricassée de porc, een romige stoofpot van varkensvlees Categorie Vlees, Stoofschotels, Slowcooker
    Een heerlijke romige stoofschotel van hamlappen en witte wijn, afkomstig uit het zuiden van Frankrijk. . De bereidingstijd is circa 15 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  8. Indische biefstuk (Blado daging)
    Indische biefstuk (Blado daging) Categorie Vlees, Vlees, Wokken
    Een erg lekker pittig wokgerecht met biefstuk. Laat het vlees minimaal 1 uur marineren dan wordt het nog lekkerder.. De bereidingstijd is circa 15 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  9. Appelmoes inmaken in pot
    Appelmoes inmaken in pot Categorie Bijgerechten, Overig, Koud
    Zelf je appelmoes inmaken is gemakkelijk te maken en lekkerder dan de appelmoes uit de winkel. De appelmoes is zeker één jaar houdbaar.. De bereidingstijd is circa 20 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  10. Compote van gedroogde appeltjes met honing en kaneel
    Compote van gedroogde appeltjes met honing en kaneel Categorie Overig, Bijgerechten, Nagerechten
    Een heerlijk en apart bijgerecht bij wild en gevogelte. En met een bolletje kaneelijs ook heel lekker als nagerecht. Gemakkelijk te maken en goed voor te b.... De bereidingstijd is circa 10 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  11. Appelcompote met kaneel en rumrozijnen
    Appelcompote met kaneel en rumrozijnen Categorie Overig, Bijgerechten, Koud
    Appelcompote van onze appels uit eigen tuin. We hadden veel appels en ook nog van de buren. Veel appelmoes gemaakt. Nu een variatie. . De bereidingstijd is circa 15 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  12. Stamppot wilde spinazie met champignons en ei.
    Stamppot wilde spinazie met champignons en ei. Categorie Stamppot, Vegetarisch
    Zomerse stamppot van rauwe wilde spinazie met gebakken champignons en hardgekookt ei. Vegetariërs lekker op deze manier. Vleeseters voegen er spekree.... De bereidingstijd is circa 20 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  13. Kippendijen Rendang...
    Kippendijen Rendang... Categorie Gevogelte, Rijst, Ovenschotels
    Als eens eerder maakte ik deze ajam-rendang-rendang-van-kip van Project Gezond op basis van kip, maar dit gerecht was vele malen lekkerder vonden wij. Er zij.... De bereidingstijd is circa 40 minuten en het is voor ongeveer 2 personen.
  14. Heerlijk snel pannetje met kip , spekjes en groente.
    Heerlijk snel pannetje met kip , spekjes en groente. Categorie Gevogelte, Rijst
    Uit het boek : Heerlijk Winter “van project gezond maakte ik twee jaar geleden een heerlijk jachtpannetje met hamlapjes. Onderstaand recept lijkt er een.... De bereidingstijd is circa 30 minuten en het is voor ongeveer 2 personen.
  15. Lente Plaat Pizza
    Lente Plaat Pizza Categorie Pizza's
    In de koelkast lagen nog enkele restjes aan groente die ik graag wilde verwerken. Vaak verdwijnen die restjes in een groentesoep, wokgerecht of rauwkostsa.... De bereidingstijd is circa 45 minuten en het is voor ongeveer 2 personen.
  16. De allerlekkerste stamppot zuurkool
    De allerlekkerste stamppot zuurkool Categorie Stamppot
    Ik ben niet zo dol op stamppot zuurkool, maar inmiddels heb ik door wat experimenteren toch de stamppot zuurkool gevonden die ik wel heel erg lekker vind..... De bereidingstijd is circa 20 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  17. Pittige tomaten-bonensoep met avocado-topping
    Pittige tomaten-bonensoep met avocado-topping Categorie Hoofdgerecht, met Groente
    Ik kwam het recept van deze soep tegen op internet. Een soep met hele andere ingrediënten dan ik was gewend en kende. We vonden de soep heerlijk. In t.... De bereidingstijd is circa 25 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  18. Pittige Mexicaanse met kipfilet gevulde pannenkoeken
    Pittige Mexicaanse met kipfilet gevulde pannenkoeken Categorie Gevogelte, Wraps, Ovenschotels
    Zalige gevulde pannenkoeken met pittige kipvulling. Heel gemakkelijk te maken en goed voor te bereiden. Voor ons een TOPPER. De bereidingstijd is circa 25 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  19. Perzikencrème met lemoncurd
    Perzikencrème met lemoncurd Categorie Koud
    Van perziken op lichte siroop, roomkaas light, een scheutje limoncello en lemoncurd maakt ik dit lekkere lichte dessert.. De bereidingstijd is circa 10 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  20. Rumcrème
    Rumcrème Categorie Koud
    Een heerlijk romig nagerecht als je wat meer gasten hebt. Niet geschikt voor kinderen. Je kunt dit al een dag tevoren voorbereiden. Ik kreeg veel complimen.... De bereidingstijd is circa 19 minuten en het is voor ongeveer 6 personen.
  21. Vanillepudding a la Melba
    Vanillepudding a la Melba Categorie Koud
    Mijn zwager en schoonzusje bleven eten en die willen altijd graag een nagerecht. Ik had daar niet echt op gerekend dus kijken wat ik nog op voorraad had..... De bereidingstijd is circa 15 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  22. Zalige trifle met mascarpone, advocaat en fruit
    Zalige trifle met mascarpone, advocaat en fruit Categorie Koud
    De trifle Kan een dag tevoren gemaakt worden. Door de mascarpone met kwark te vermengen wordt het veel minder machtig. Past heel goed in een Paasmenu. . De bereidingstijd is circa 25 minuten en het is voor ongeveer 6 personen.
  23. Macaroni stroganoff met gehakt, zonder pakjes of zakjes
    Macaroni stroganoff met gehakt, zonder pakjes of zakjes Categorie Pasta's, Vlees
    Een heerlijke macaronischotel met gehakt, spekreepjes, champignons en paprika in een heerlijke stroganoffsaus.. De bereidingstijd is circa 20 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  24. Pasta met pittig zoete gehaktsaus, geinspireerd door Nigella Lawson
    Pasta met pittig zoete gehaktsaus, geinspireerd door Nigella Lawson Categorie Pasta's, Vlees
    De vleesragout=gehaktaus is bijzonder door de toevoeging van de rodebessengelei. Geinspireerd door een recept van Nigella Lawson uit haar boek Nigellissim.... De bereidingstijd is circa 20 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  25. Pasta met warmgerookte zalm, spinazie, champignons en gedroogdde tomaatjes
    Pasta met warmgerookte zalm, spinazie, champignons en gedroogdde tomaatjes Categorie Pasta's, Vis, schaal- en schelpdieren
    Ik heb voor dit pastagerecht fusili gebruikt maar elke andere pastasoort kan ook prima. Het was een lekkere combinatie met de gerookte zalmsteak en de ontd.... De bereidingstijd is circa 15 minuten en het is voor ongeveer 2 personen.
  26. Gehaktrol gevuld met kaas, prei en gedr. tomaten
    Gehaktrol gevuld met kaas, prei en gedr. tomaten Categorie Vlees, Vlees
    Deze gevuld gehaktrol maakte ik voor een feestje. In plakken gesneden komt de vulling mooi tot zijn of haar recht. Ook koud erg lekker! Let op: het is het.... De bereidingstijd is circa 25 minuten en het is voor ongeveer 8 personen.
  27. Franse ovenschotel Hachis Parmentier op eigen wijze
    Franse ovenschotel Hachis Parmentier op eigen wijze Categorie Vlees, Ovenschotels
    Hachis Parmentier is een bekende, eenvoudige Franse ovenschotel. De basis is gekruid gehakt met een romige aardappelpuree, gegratineerd in de oven. Ik heb.... De bereidingstijd is circa 20 minuten en het is voor ongeveer 2 personen.
  28. Biefstuk met  champignon-roze peper-cognacsaus
    Biefstuk met champignon-roze peper-cognacsaus Categorie Vlees, Warm
    Het bijzondere aan de champignonsaus is dat ik hier roze peperbessen aan heb toegevoegd . De roze peperbessen geven een bijzonder lekkere smaak aan de saus.... De bereidingstijd is circa 15 minuten en het is voor ongeveer 2 personen.
  29. Indische zacht gestoofde varkenskarbonade in ketjapsaus (Babi smoor )
    Indische zacht gestoofde varkenskarbonade in ketjapsaus (Babi smoor ) Categorie Vlees, Slowcooker
    Ik heb schouderkarbonade gebruikt en het bot verwijderd. Je kunt hiervoor ook procureurlapjes gebruiken (ontbeende schouderkarbonade). Het lekkerste is var.... De bereidingstijd is circa 15 minuten en het is voor ongeveer 2 personen.
  30. Beenham gemarineerd in rode wijn en port
    Beenham gemarineerd in rode wijn en port Categorie Vlees, Slowcooker
    Je kunt deze overheerlijke in port en wijn gemarineerde beenham bereiden in de pan, slowcooker of in de oven. . De bereidingstijd is circa 10 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  31. Salade met groene asperges en gerookt zalmhaasje
    Salade met groene asperges en gerookt zalmhaasje Categorie Voorgerecht, Voorgerechten, Koud
    In plaats van plakjes gerookte zalm heb ik in deze salade een gerookt zalmhaasje gebruikt. De groene asperges heb ik vooraf beetgaar gekookt en een nacht.... De bereidingstijd is circa 15 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  32. Zomerse lunchsalade; ook lekker voorgerecht.
    Zomerse lunchsalade; ook lekker voorgerecht. Categorie Salades, Koud, Koud
    Warm weer? Maak dan eens deze verrukkelijke lunchsalade met diverse soorten fruit, rauwe ham en pecorino, overgoten met een zalige balsamicodressing. De co.... De bereidingstijd is circa 20 minuten en het is voor ongeveer 2 personen.
  33. Hertenbiefstuk met port-honingsaus
    Hertenbiefstuk met port-honingsaus Categorie Wild
    Vergeleken met andere wildsoorten heeft hertenvlees een milde zachte smaak. Het vlees is licht verteerbaar. Hertenbiefstuk eet je net als gewone biefstuk r.... De bereidingstijd is circa 20 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  34. Licht Pittig Gehakt-Pruttel-Potje met .....
    Licht Pittig Gehakt-Pruttel-Potje met ..... Categorie Vlees, Rijst
    Een eenvoudig gehaktgerecht geschikt voor elke dag. Staat binnen 25 minuten op tafel en is licht pittig van smaak. Lekker met rijst, maar met puree zal het.... De bereidingstijd is circa 25 minuten en het is voor ongeveer 2 personen.
  35. Heerlijke Hete Kip
    Heerlijke Hete Kip Categorie Hoofdgerecht, Gevogelte, Rijst
    Er staan veel van dit soort gerechten op het WWWeb met allemaal wel enkele verschillen. Dit gerecht is van Project Gezond, dat ik hier en daar iets heb aan.... De bereidingstijd is circa 30 minuten en het is voor ongeveer 2 personen.
  36. Zuid – Afrikaanse “ boerewors “ …
    Zuid – Afrikaanse “ boerewors “ … Categorie Vlees
    Bij dit recept draait alles om de worst In de ochtenduren de saus even maken, omdat de saus koud geserveerd moet worden. Lekker apart van smaak. Ik heb de r.... De bereidingstijd is circa 30 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  37. Indiaase Kip Madras zonder zakjes en pakjes.
    Indiaase Kip Madras zonder zakjes en pakjes. Categorie Gevogelte, Wokken, Rijst
    Eigenlijk zou dit recept "Kalkoen Madras " moeten heten...... Ik dacht nog kip in de vriezer te hebben, maar helaas. Dan maar kalkoen en misschien.... De bereidingstijd is circa 30 minuten en het is voor ongeveer 2 personen.
  38. Kleurrijke Curry met kip en groentjes.
    Kleurrijke Curry met kip en groentjes. Categorie Gevogelte, Stoofschotels
    Een dergelijk gerecht las ik op bij Mind Your Feed. Ik heb het gerecht redelijk naar eigen smaak aangepast.. De bereidingstijd is circa 40 minuten en het is voor ongeveer 2 personen.
  39. Bladerdeeghapjes met serranoham
    Bladerdeeghapjes met serranoham Categorie Koud, Warm
    Een verrukkelijk en eenvoudig voor te bereiden borrelhapje bestaande uit bladerdeeg, serranoham (een Spaanse gedroogde ham), pesto en Hollandse geitenkaas..... De bereidingstijd is circa 20 minuten en het is voor ongeveer 30 personen.
  40. Bladerdeeghapje met kruidenroomkaas (boursin)
    Bladerdeeghapje met kruidenroomkaas (boursin) Categorie Warm
    Smullen van een lekker borrelhapje. En dat alleen met wat bladerdeeg en een restje boursin. Kan het gemakkelijker?. De bereidingstijd is circa 15 minuten en het is voor ongeveer 12 personen.
  41. Abrikozencompôte van gederoogde abrikozen
    Abrikozencompôte van gederoogde abrikozen Categorie Overig
    De gedroogde abrikozen worden gekookt met witte wijn, gembersiroop en geleisuiker.. De bereidingstijd is circa 10 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  42. Geroosterde gemarineerde asperges met sinaasappel
    Geroosterde gemarineerde asperges met sinaasappel Categorie Voorgerecht, Koud
    Roosteren geeft extra smaak en dat proef je heel goed in deze asperges. Let op een marinade-tijd van 30 min. We vonden dit een erg lekker voorgerecht en we.... De bereidingstijd is circa 20 minuten en het is voor ongeveer 6 personen.
  43. Gegratineerde asperges met beenham en Parmezaanse kaas
    Gegratineerde asperges met beenham en Parmezaanse kaas Categorie Groenten
    We hadden gasten en dan vind ik het niet leuk om lang in de keuken te staan. Dus bedacht ik deze aspergeschotel met beenham en Parmezaanse kaas. Niet moeil.... De bereidingstijd is circa 15 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  44. Ovenschotel asperges met aardappel, ham, (room)kaas en eieren
    Ovenschotel asperges met aardappel, ham, (room)kaas en eieren Categorie Ovenschotels, Pasen
    Heerlijke ovenschotel van aardappelschijfjes met stukjes asperges in een saus van gesmolten roomkaas met ham en stukjes hardgekookte eieren.. De bereidingstijd is circa 20 minuten en het is voor ongeveer 2 personen.
  45. Ovenschotel Indische andijvie met gehakt spekjes en aardappelstamp
    Ovenschotel Indische andijvie met gehakt spekjes en aardappelstamp Categorie Ovenschotels
    In dit recept zijn de aardappelen alleen maar gestampt en is er geen puree van gemaakt. Net zo lekker en minder machtig. De andijvie krijgt door de toevoeg.... De bereidingstijd is circa 20 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  46. Courgettesalade met tomaatjes, paprika, rucola en pijnboompitten
    Courgettesalade met tomaatjes, paprika, rucola en pijnboompitten Categorie Bijgerechten, Salades, Koud
    De courgette in deze salade wordt in kleine blokjes gebakken in knoflookolie. Afgekoeld gemengd met de kerstomaatjes, paprika, rucola en pijnboompitjes. De.... De bereidingstijd is circa 15 minuten en het is voor ongeveer 4 personen.
  47. Griekse courgettesalade met tomaat, feta, artisjokharten en olijven
    Griekse courgettesalade met tomaat, feta, artisjokharten en olijven Categorie Bijgerechten, Salades, Koud
    Heerlijke zomerse salade van gemarineerde gebakken courgettes met tomaten, feta, artisjokharten en olijven. Lekker bij de lunch of bbq. De bereidingstijd is circa 20 minuten en het is voor ongeveer 2 personen.
  48. Sjalottensoep met kaascroutons
    Sjalottensoep met kaascroutons Categorie met Groente, Warm
    Eigenlijk wilde ik een heldere uiensoep maken zoals ik een paar weken tevoren in een restaurant had gegeten. Toen stuitte ik op een recept van sjalottensoe.... De bereidingstijd is circa 15 minuten en het is voor ongeveer 6 personen.
  49. Torta di Santiago, Spaanse Amandeltaart met limoncello
    Torta di Santiago, Spaanse Amandeltaart met limoncello Categorie Taarten
    De taart bevat geen boter of bloem, maar bestaat uit eieren, suiker, citroen en amandelmeel of gemalen amandelen. De taart is heerlijk smeuïg en ook d.... De bereidingstijd is circa 20 minuten en het is voor ongeveer 8 personen.
  50. Italiaanse amandelkoekjes
    Italiaanse amandelkoekjes Categorie Gebak, taart, cake en koekjes
    Deze lekkere amandelkoekjes zijn heel snel gemaakt en verslavend lekker. Ik kan de hoeveelheid koekjes die uit het deeg kunnen worden gemaakt een beetje m.... De bereidingstijd is circa 10 minuten en het is voor ongeveer 12 personen.