KookJij

Roti koekoes

Een heerlijk roti koekoes recept uit de oosterse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Taarten, gebak & ijs - Cake
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Indonesie
Keuken: Oosterse
Bron: recept van vroeger
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Roti koekoes te bereiden

Suiker, eieren, vanillesuiker en zout door elkaar mixen met garde, NIET KLOPPEN !
Lepelsgewijs de tarwebloem doorheen ROEREN.
Elke keer als het beslag te dik wordt, een scheutje 7-up erbij.

Vergiet bedekken met papier.
Inkwasten met beetje (vloeibare) boter, houd wat beslag apart.
Beslag erin, vergiet op de pan met kokend water.
Roer het cacaopoeder door het achtergehouden beslag
en voeg het toe aan de rest ervan (krijg je een "marmer"-effect).
Ongeveer 3 kwartier laten stomen.
LET GOED OP DAT HET WATER OP PEIL BLIJFT.
Het water mag niet tegen het vergiet aankomen.
Steek een saté-prikker in de koek, als het er droog uitkomt, is de stoomkoek gaar.
Laat het uitdampen en haal het papier er af.
Eet het met lekkere roomboter.

Mijn kookverhaal (Barbara Metz)

Roti koekoes, is een gestoomde cake die mijn moeder en oma maakten toen wij in Indonesia woonden. Als kleine kinderen waren wij er dol op, maar in Nederland maakten wij het niet meer. Nu wil ik het weer in ere herstellen, vandaar...

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Barbara Metz

Barbara Metz zegt:
Ach ja, nu zie ik het ook! Vond het al raar dat ik de eieren niet vermeld zou hebben.....Volgens mijn mapje moeten het er 6 eieren zijn, maar ik weet dat mijn vriendin er 4 gebruikt. Vond zoals mijn moeder en oma het maakten altijd heerlijk. Heb het tot nu toe nog steeds niet gemaakt, maar ik zou het schriftgeleerden van mij aanhouden. Succes!
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Barbara, op regel 4 staat: 6 eieren. Wat moet het nu zijn? Pas jij het aan, of zal ik het doen?
Groetjes,
Anna.
KookJij.
Barbara  Metz

Barbara Metz zegt:
Beste Ruth, sorry ben inderdaad vergeten de eieren te vermelden!
Het moeten er 4 zijn.
Succes met het maken ervan, heb je het nog nooit geproefd?
Hoor wel hoe het heeft gesmaakt.
Ruth van de  Laar

Ruth van de Laar zegt:
Hallo,

ik mis het aantal eieren die je erin moet doen!
Hoeveel eieren doe jij erin?

gr Ruth
Liesbeth en Iris Hartevelt

Liesbeth en Iris Hartevelt zegt:
Lieve Barbara;
ik had de mail over het hoofd gezien omdat het van kookjij afkwam en ik dacht dat het reclame was; sorry !!!
We gaan het eens uitproberen; lijkt idd veel op kwee mangkok...alleen gaat daar geen cacao en eieren in
Hartelijk dank,
lieve groetjes,
Iris en Liesbeth.
Raymond

Raymond zegt:
Een traditionele, ouderwetse lekkernij. Bij sommigen mensen thuis rook je een spruitjeslucht, bij ons thuis rook het naar trassie en roti kukus! ;)
jim rozema

jim rozema zegt:
Ik maak regelmatig roti koekoes en gebruik daar altijd 300 gr suiker en 300 gr zelfrijzend bakmeel, 4 eieren, 2 zakjes vanille suiker, groot glas 7 up of gazeuse. Dan mix ik de eieren en de suiker c,a 40 min op de hoogste snelheid dan doe het meel in een zeef en klop voorzichtig het meel erdoor heen, dus gezeefde meel. Dan doe ik er evt. gemalen chocolade hagelslag door, dan doe ik het beslag in de bovenste gaatjes pan met theedoek en dat doe ik dan in de pan met al kokend heet water. Dat laat ik dan 40 min stomen. Tot nu toe is het altijd goed gegaan, maar regel een is, neem de tijd suc6 en salamat makan :)
Arnold Schouten

Arnold Schouten zegt:
Van mijn moeder heb ik het geleerd, en ik denk dat dit ook zo werkt 3 kopjes bloem twee kopjes 7up een kop suiker en een ei in een kom staafmixer en goed mixen. In een schone theedoek in een stoompan, en 45 minuten stomen op een middel groot vuur. Lukt altijd
Gerda Knol

Gerda Knol zegt:
Vroeger maakte ook ik vaak Roti koekoes. Vanavond probeerde ik het weer eens te maken, maar dat mislukte jammerlijk. Ik had een recept, waarin stond dat je een theedoek in het vergiet van de stoompan moet doen, daarop het beslag, dan deksel erop en de theedoek om het deksel knopen. Het bleef een vieze brij. Alle aanwijzingen op het recept had ik nauwkeurig opgevolgd. Wie helpt mij aan het goede recept en of je het nu met bakpapier of een theedoek moet doen. Mijn kleinkinderen zijn er gek op!:(
Barbara Metz

Barbara Metz zegt:
ik heb van die engelse koffiekopjes en dat gebruik ik om de suiker toe te voegen, maar ik denk dat Elionoor het wel goed doet door 200 gr (riet)suiker te gebruiken. Eigenlijk heb ik het nooit anders gedaan dan dat er in mijn kookmap staat:D
elionoor

elionoor zegt:
1 kop = 240 ml = 8 fl oz = 1/2 pint (LIQ) = 16 el = 48 tl, alle metingen ten aanzien van keuken en koken zijn standaard en niet afhankelijk van het materiaal

Read more: http://wiki.answers.com/Q/How_many_grams_are_in_a_cup#ixzz1uqiyWEIj
Elionoor

Elionoor zegt:
Ik doe op 250 gr. tarwebloem 200 gr. rietsuiker anders wordt het te zoet, maar dat is persoonlijk!
Marja

Marja zegt:
Bij de ingrediënten staat bij 3 kopjes suiker maar hoeveel gram is dat.:D
thomas

thomas zegt:
De truuk voor het opspringen is om voor het stomen een beetje suiker op de bovenkant te strooien, het mooist is een bloemachtig patroontje. Gebruik niet te veel suiker, een thee lepel is meestal genoeg.
Barbara Metz

Barbara Metz zegt:
Nou Els, mijn roti koekoes springt óók niet open, terwijl die van mijn vriendin wél; snap er ook niets van, maar misschien is het een kwestie v.d.hand-van-de-meester; wel irritant: maar net wat je zegt, het doet niets af aan de smaak.:D