KookJij

Ouderwets gebraden kip in het pannetje

Een heerlijk ouderwets gebraden kip in het pannetje recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 70 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: kokenmetdorus.nl
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Ouderwets gebraden kip in het pannetje te bereiden

VOORBEREIDING (5 minuten)
Kruid de karbonades aan beide zijden met chilipoeder, paprikapoeder en zout.

BEREIDING (65 minuten)
1. Bak de kip gedurende 10 minuten aan op hoog / middelhoog vuur. De kip moet mooi bruin kleuren maar mag niet verbranden.
2. Temper het vuur en doe de deksel op de pan. Laat het vlees gedurende 5 minuten smoren.
3. Draai het vuur nu naar de laagste stand en laat het nog gedurende 50 minuten smoren. Je zult zien dat langzaam sappen loskomen uit het vlees. Als het vlees droogbakt doe er dan een scheutje water erbij. Je hebt dan waarschijnlijk het vuur op een te hoge stand staan.

Mijn kookverhaal (Koken met Dorus)

Ouderwets gebraden kip zoals ik het van mijn vader geleerd heb. De kip is lekker sappig en toch mooi bruin gebakken. Deze wijze van bereiding is bedoeld voor kip met botten (halve kip, kippenpoten, drumsticks, etc.), niet voor kippenborst. Voor het borststuk geldt een kortere bereidingstijd. De bereiding van dit gerecht demonstreer ik in de video.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

monique ottenbros

monique ottenbros zegt:
Ja dat is normaal maar voelen ze niet,zijn de spieren die nog samentrekken omdat het hoofd eraf is en dus geen seintjes meer kan doorgeven aan de spieren..
.ik eet normaal geen vlees waar bot aan zit (geen idee waarom) maar een goede bouillon getrokken van vleugeltjes geeft je zoveel weerstand tegen griep etc etc...en de kip is toch al dood....of ben ik nu te grof.....beter eten als weggooien,dan is hij voor niks dood
Fabita

Fabita zegt:
Monique bedankt.
Maar die kippenvleugels zijn een soort trauma uit mijn jeugd, al zeeeer lang geleden. Ik woonde op Curaçao en er kwamen vaak vrouwen lamgs bij een oudtante van mij, die naast ons woonde en die vrouwen verkochten levende kippen in een mand op het hoofd.
De kokkin hakte toen de nek van de kip eraf op een blok maar de kip bleef daarna met de vleugels overal fladderen tot ze dood was. Ik vond dat heel erg en ril nog steeds als ik kippenvleugels zie.
monique ottenbros

monique ottenbros zegt:
Wel na de kook/prutteltijd effe zeven natuurlijk
monique ottenbros

monique ottenbros zegt:
Fabita,kippevleugels eet ik ook niet ,die gebruik ik voor bouillon,effe goede mep erop zodat het bot breekt,bouillongroenten erbij,water en 12 (ja 12) uur lang laten trekken,bot is dan bijna opgelost en je hebt de beste bouillon ooit!
En inderdaad,het vel van kip lekker bakken (ik doe dat in de oven) het heeft het nog nooit gered om te gebruiken in bv een salade hahaha zalig
kokenmetdorus

kokenmetdorus zegt:
Barbara, moet jij dat kering gerecht van je dan niet publiceren? Misschien dat ik dan van gedachten verander.
ellobby

ellobby zegt:
idd Barbara heeeerlijk.
fabita

fabita zegt:
Kan ik helemaal inkomen, Dorus. Ik vind die vellen ook vreselijk. Ik haal ze niet altijd eraf vóór het bereiden, maar wel vóórdat ik ga eten. En waar ik helemaal van over mijn nek ga zijn kippenvleugels. BRRRR. Och, iedereen heeft wat, toch?:p
Barbara Metz

Barbara Metz zegt:
Is overheen te komen, hoor Dorus! Je zult verbaasd zijn als je die handicap van je overwint, had je veel eerder aan moeten werken....haha. Je moet de gezichten zien van degenen die mijn kippenvellen opge(vr)geten hebben...:D
kokenmetdorus

kokenmetdorus zegt:
Ik denk dat jullie gelijk hebben maar ik moet eerlijk bekennen dat ik al vanaf mijn jeugd een aversie heb gehad tegen die vellen. Mijn persoonlijke handicap zal ik maar zeggen.:)
Barbara Metz

Barbara Metz zegt:
Nee nee, Niet het vel eraf halen!! De botten en het vel geven er een lekkerder smaak aan. Omdat niet iedereen gecharmeerd is van het vel, haal ik het er af vóór het opdienen; de andere dag bak ik het héél krokant in olie en maak een sambal goreng kering van en doe de knapperige vellen er boven op als garnering. 3 x raden waar de velletjes gebleven zijn als iedereen gaat opscheppen........ en ik //ik heb NIKS!!:D:D
ellobby

ellobby zegt:
Waarom haal je het vel van de kip, door het vel er aan te laten zitten krijgt de kip nog meer smaak.