KookJij

Recept voor Mierikswortelsaus (Kren)

Een heerlijk mierikswortelsaus (kren) recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 15 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Oostenrijk
Keuken: Europese
Bron:
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Slagroom stijf kloppen.
Verse Kren raspen. Naar eigen smaak.
Kren, peper en zout door de stijve slagroom spatelen.

Mijn kookverhaal (Zdenek ...)

Al meerdere malen heb ik mijn dierbaren en mezelf geholpen met het volgende receptje (bij hoest): Rasp een mierikswortel goed fijn en doe er onmiddellijk rietsuiker bij, meng goed en laat het geheel een nachtje in de koelkast trekken.
Pers de volgende dag het sap eruit met een neteldoek of zeef uit en doe het in een flesje, drink 3 maal daags een koffielepel van de zelfgemaakte siroop. Verlichting verzekerd!

Dit keukenkruid is in oorsprong een vermaarde geneeskrachtige plant die bij vele kwalen van pas kwam door zijn antibiotische werking. Het eerste landelijke receptenboek voor apothekers ten tijde van Napoleon wist ons al te melden dat “de krachten van de Meiredik (mierikswortel) zijn meer vermogend dan die van de Ramenas. Zij doen de maandstonden en de pis ontlasten, slijten den steen en genezen scheurbuik”

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

maria huylebroeck

maria huylebroeck zegt:
Bedankt voor het recept, heb zelf mierikswortel gezaaid, grote oogst maar moet nu alles verwerken in recepten.
sylviadew

sylviadew zegt:
en ook heerlijk is bij gerookte vis ...
slaatje

slaatje zegt:
Hallo Zdenek, mijn man schilde en raspte in het verleden altijd de Mierikswortel en ik kan je vertellen dat er bij mij aan de andere kant van de kamer de tranen in de ogen sprongen, zo sterk was de Mierikswortel. Ik ben van mening dat die uit een potje juist minder sterk is. Het is inderdaad een geneeskrachtige wortel, goed voor de verkoudheid want als je hem raspt zijn in een klap je neus en keel 'open'.
Het is een heerlijke saus die heel goed smaakt bij varkensvlees en knödel.
Groetjes Gerda;):p;):p