KookJij

Mayonaise

Een heerlijk mayonaise recept wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 10 min
Personen: 8 personen
Categorieën:
  1. > Sauzen & dressings - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Onbekend
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Mayonaise te bereiden

Klop om te beginnen het ei op samen met de mosterd en de zout en peper. De mosterd zorgt voor een mooie binding.
Giet de zonnebloemolie in een dunne straal in de opgeklopte ei, mosterd en kruiden en klop tegelijkertijd flink.
Blijf de olie in een dunne straal gieten totdat je merkt dat de mayonaise begint te binden: dan mag je meer olie toevoegen, maar blijf flink kloppen totdat alle olie op is.
Klop verder tot de mayonaise zijn gewenste dikte heeft bekomen. Als u de mayonaise niet direct gebruikt, doe hem dan in een glazen kom.
Liefst niet in een gesloten bokaal: dan gaat de mayonaise snel schiften.

Opmerking:
Indien u van deze zelfgemaakte mayonaise nu Cocktailsaus wilt maken: Voeg als de mayonaise opgeklopt is 2 eetlepels ketchup, 2 eetlepels whiskey en 1 theelepel zachte paprikapoeder toe en klop alles nogmaals flink op tot u een cocktail saus hebt bekomen, die mooi roze - rood van kleur is. Veel lekkerder dan die in de supermarkt.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Gaëlle Boijmans

Gaëlle Boijmans zegt:
Ik heb een ander recept gebruikt met 2 eidooiers, theelepel mosterd, theelepel witte wijnazijn, 250ml zonnebloemolie, 2 theelepels citroensap en zout en peper. Het is me gelukt om dit zonder schiften klaar te krijgen maar 1 probleem: het is niet te eten, veel te bitter!! Waar kan dit aan liggen. Ik heb gelezen dat het juist van olijfolie erg bitter wordt...
bertal

bertal zegt:
Liske,
Ik heb het nog nooit geprobeerd, ik denk dat het een heel aparte smaak geeft, aangezien olijfolie een heel andere smaak heeft dan zonnebloemolie.
Ik zou zeggen; proberen.
Veel succes:);)
m.v.g. Bert Allers
Liske

Liske zegt:
Hallo Bert,
Kan ik dit ook met olijfolie maken? Olijf-o-naise zeg maar?
Kroet

Kroet zegt:
Wie ben jij? xD

Moleculair koken ftw btw, ook de reden dat ik hier ben :D
Moleculair koken 2

Moleculair koken 2 zegt:
Hallo, voor scheikunde moest ik eveneens een recept voor mayonaise of vinaigrette op internet opzoeken. Dit recept heeft mijn keuze daar reuze mee geholpen, dankje ;)!
Yasmin

Yasmin zegt:
Hoi Wouter, bedankt voor je reactie! Met de verminderde weerstand van mijn zoontje ga ik geen risico nemen, dus ik ga voor veilige eidooiers. Het laatste wat ik heb gehoord is dat 1 op de 3 eieren besmet is met salmonella. Welk getal klopt, geen idee. Ik heb geen zin om het uit te zoeken, ik ga gewoon voor de fles met eierdooiers. Nogmaals hartstikke bedankt voor je reactie, want ik had er nog nooit van ei-in-fles gehoord.:)
wouter

wouter zegt:
Je kunt bij grote supermakten eidooiers kopen die vrij zijn van salmonella. Het wordt ook gewoon verpakt in een fles; daar zit dan 1/2l. eidooier in. Prima te gebruiken voor mayonaise. Verder is de kans dat er nog salmonella in eieren zit erg klein geworden, 1 op 10.000 eieren is besmet met Salmonella
Yasmin

Yasmin zegt:
Sinds kort mag mijn zoontje bepaalde E-nummers niet meer. Hierdoor moet ik o.a. mayonaise zelf gaan maken. Nu lees ik dat er een RAUWE eidooier in moet. Dit is weer niet goed voor kinderen. Bestaat er een vervanger voor de rauwe eidooier?
jesse

jesse zegt:
dank je, ben bezig met mise an place voor proef examen. \en dit heeft echt goed geholpen

greets
dylan

dylan zegt:
maar moet je geen gepasteuriseerd eidooier hebben want het wordt niet verhit...
Wouter

Wouter zegt:
Alleen de eidooiers gebruiken! Dus het ei goed scheiden. Liefst met een eischeider. Kom en garde goed vetvrij maken aan het begin. Anders krijg je slappe hap.
laura

laura zegt:
Is vast heel lekker ik ga het uitproberen!!;)
agnes.

agnes. zegt:
OK
--

-- zegt:
Cocktail saus met vieux!
en mayonaise is ook nog met warchester erbij !
xx
serop

serop zegt:
lekker en doe er wat kalfsragout bij