KookJij

Hoogeveense kruidkoek (geheim recept)

Een heerlijk hoogeveense kruidkoek (geheim recept) recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 1 min
Personen: 15 personen
Categorieën:
  1. > Taarten, gebak & ijs - Cake
  2. > Dranken - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Hoogeveense kruidkoek (geheim recept) te bereiden

Alles mengen, eerst met een lepel doorroeren anders spettert het, tot een mooi glad mengsel.
In de vorm gieten, in de oven op 160 graden.
Ongeveer na 1.15 u. checken met een sate stokje, droog; oke, even aflaten koelen 10 min., het blik op de zij kant leggen, dan direct in een plastic zak (warm), of in magnetronfolie goed dicht maken en af laten koelen. Zo wordt het lekker klef en dan smullen maar.
Je kunt er ook nog andere ingredienten door doen, zoals bak gember, sucade, rozijnen, maar dan is het geen Hoogeveense koek meer.
Succes, Carmen.

Mijn kookverhaal (Carmen Giskes)

Mijn oma kocht deze koek altijd, zelf bakte ze ook veel maar dit recept was geheim. Het bestaat misschien al wel 75 jaar, maar nu is die bakker er niet meer, na vele familie op volgers en is via via het recept ontdekt.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Kees

Kees zegt:
Zo af en toe zoek ik online naar het recept. (ik zag dus vandaag de eerste fabrieks taai taai weer In de winkel liggen) Ooit behoorde Blanken tot mijn schoonfamilie, (mijn schoonmoeder was een dochter van de oude Klaas) Blanken aan de kerkstraat had de lekkerste taai taai, die nergens anders te koop was. Nu wordt mij uit de reacties niet duidelijk of dit nu het echte recept is. De taai taai van blanken was donker bruin, niet echt gerezen, een lekkere kleffe donkere natte taai taai. Kon je er gewoon niet van afblijven, zoooo lekker!
Margreeth

Margreeth zegt:
In onze familie wordt ook nog vaak gesproken over de kruidkoek en taai taai van bakker blanken van de kerkstraat.
We hebben nog niet iets kunnen vinden wat er ook maar een beetje op leek.
Ik ga de kruidkoek gelijk uitproberen en hopelijk kan ik het recept van de taai taai ook vinden op internet.
Vroeger verkochten wij deze producten vanuit onze winkel uit Noordsche Schut.
Elke woensdag kwamen wij verse kruidkoek en taai taai halen. De geur......heerlijk!!
Jannet

Jannet zegt:
Hallo Carmen,
mijn vader (84) herinnerd zich de naam Gispes vaag, maar hij is al lang weg uit Hoogeveen.(ca. 1954) Mijn grootouders (en kinderen) woonden aan de van Echtenstraat en later aan de H.Bavinckstraat. Fam. de Visser dus.De oprichter van de Witte Ass. was weer mijn oom..
Ik hoop dat je het taai taai recept nog kunt achterhalen!!
carmen

carmen zegt:
Hai Janet, ja, het lijkt wel of bij Kookjij je één grote Fam. bent.

Heb inmiddels een reactie gehad uit Hgv. maar ze heeft het recept van Blanken niet, maar gaat rond vragen, en als er iemand Hgv, kent is zij het wel, dus??? afwachten... Ze vroeg trouwens gelijk hoe heet ze dan? Leuk he? Succes met je Kookkunsten en laat het maar weten hoe ze gelukt zijn.
Groetjes Carmen Giskes, misschien zegt de naam je ook wat.
Jannet

Jannet zegt:
Wauw, wat een reacties! En ook nog het recept!
Ik ga er mee aan de slag en vertel het meteen aan mijn 84 jarige ouders. Mijn vader komt uit Hoogeveen en heeft samen met zijn vader bij het spoor gewerkt; Willem Marinus en Lambertus de Visser.
opahenny

opahenny zegt:
Ik heb het recept op de site gezet van taai-taai.
sensowier

sensowier zegt:
Heb een ander recept gevonden uit een Kookboek van 1910, zal het typen,
Groetjes Carmen.
sensowier

sensowier zegt:
Heb al een mailtje verzonden, dus hoop op spoedig bericht.
Groetjes Carmen.
dorry55

dorry55 zegt:
Wij wachten ook met spanning af Carmen want mijn vader en ons gezin is ook fan van taai taai maar dan wel de lekkerste ;) dus het recept komt vanzelf op de site? Groetjes.
carmen

carmen zegt:
Wat leuk!! Mijn oma deed dat ook altijd, zal contact voor je opnemen met een fam. lid, uit Hgv.
Die wist het recept van de koek ook,
je hoort snel van mij, Jannet.
Groetjes Carmen.
Jannet

Jannet zegt:
Mijn oma tracteerde haar kleinkinderen altijd op taai taai uit deze winkel (Bakker Blanken) De eigenaar was weer een broer van mijn tante.
Iedere Sint periode krijg ik weer heimwee naar deze taai taai van Bakkerij Blanken uit Hoogeveen. Heeft iemand het recept? Het komt uit de periode van ca. 1965-1970
carmen

carmen zegt:
He.... dacht nog wel dat ik een heeeel bijzonder recept had, maar we zijn een paar dagen er tussen uit geweest en de eigenaar van het Hotel heeft bij de bilderberg gewerkt als chef kok en nu is hij voor zich zelf begonnen, maar die had ik een stuk gegeven want had voor ons zelf wat meegenomen maar die vond het heerlijk en wou gelijk het recept hebben nou dat vond ik wel een compliment hij dacht erover om het in plaats van bij de koffie boterkoek of krentewegge deze koek er bij te doen, nou toch leuk, groetjes carmen
opahenny

opahenny zegt:
dit recept is een algemeen koek recept, door honing (uit jou streek)of anijs of ander smaakstoffen of vruchten maak je speciale koeken. Nee ik heb in Enschede gewerkt.:D
sensowier

sensowier zegt:
dat ga ik zeker doen alleen de vorige keer had ik het bij de super gekocht te weinig afname want het geurde niet erg,en die zaadjes zijn dan lekker pittig maar als we toch die vorm gaan halen zal ik het uitproberen in ieder geval bedankt henny, ken je toevallig Bakker Blanken uit Hoogeveen ? daar was het recept van
groejes Carmen
opahenny

opahenny zegt:
Hallo carmen, ook hier kan je cardemom poeder kopen ipv zelf te stampen tot poeder ( groetjes (oud banketbakker henny):p