KookJij

Het echte Brabantse worstenbroodje

Authentiek recept om de echte Brabantse worstenbroodjes zelf te maken.
Recept van:
Bereidingstijd: 150 min
Personen: 15 personen
Categorieën:
  1. > Ontbijt & Lunch - Warm
  2. > Snacks - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Mijn vader`s bakkerij.
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Het echte Brabantse worstenbroodje te bereiden

Los de gist op in een kopje lauw-warm water en doe de suiker erbij.
Laat rusten op een warme plaats, 10 minuten.
Meng het meel met de rest van het water of de melk en voeg dan de eieren toe en het gistmengsel. Meng totdat de deeg begint te vormen en voeg dan het zout toe en blijf mengen, totdat je een gladde deegbol hebt.
Als de deeg te stijf is, voeg dan een scheutje lauw water toe. Is hij te slap, doe er dan wat meel bij. Doe in een kom en bedek met folie en laat het minstens 30 minuten rijzen, of tot het bijna dubbel in volume is.
Ik zet die zonder folie meestal in het midden van een voorverwarmde oven (±75°C) en zet daaronder een vlaaipan met kokend water erin voor de vochtigheid. Dat bevordert het rijzen.
Pak het deeg uit de kom en duw het plat op een met meel bestoven werkvlak en snijd het in 30 stukjes van ± 65 gram elk.
Bol die stukjes op in de palm van je hand op een schoon werkvlak en leg de bolletjes op een bakplaat.
Zet ze terug in de oven boven het hete water voor de 2e rijs van ± 20 minuten.
Bereidingswijze van de worstjes:
Begin met 2 theelepels zout, 2 theelepels nootmuskaat en 1 theelepel peper.
En dan op smaak. Meng deze ingrediënten goed door elkaar.
Verdeel het vleesmengsel in 30 stukjes van ± 55 gram ieder.
Rol ze tot worstjes van ±10 cm ieder, en rol ze dan door het meel en leg op een plaat.
Worstenbroodje vormen:
Pak een deegbolletje en rol het langwerpig uit tot een lengte van ±20 cm en een breedte van ±7 cm.
Leg een worstje in het midden erop dan vouw de buitenpunten over het worstje naar binnen en dan vouw het deeg van de bovenkant over het worstje en plak het vast op het deeg onder vóór het worstje.
Maak dat onderste eerst wat nat met een borsteltje met water.
Als het loslaat, knijp de vouw dan dicht tussen duim en wijsvinger en leg ze met de naad onder op een ingevette bakplaat op ±4 cm afstand van elkaar.
Laat ze nog een tien minuten rijzen en bak ze dan in een voorverwarmde oven van 225°C ± 25 à 30 minuten, totdat ze goudbruin zijn.
In een convectie-oven, zet de temperatuur 10°C lager dan in een gewone oven.
Meteen als de broodjes uit de oven komen, met een natte borstel afwassen aan de bovenkant, om een mooi glanzende korst te krijgen.
Bestrijken met een geklopt ei of gesmolten boter ziet nog aantrekkelijker uit en verhoogt de smaak.

Mijn kookverhaal (Albert Willems)

Dit recept leerde ik in mijn vader`s bakkerij meer dan zestig jaar geleden. En als ik het vlees op smaak af mocht maken, was er altijd voldoende nootmuskaat in, want daar ben ik dol op. Dit was een favoriet bij die echte Brabantse rik-avonden in de winter. Deze worstenbroodjes waren altijd troef.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Gerard Bevers

Gerard Bevers zegt:
Begrijp ik het goed, dat er voor 1500 gram gehakt slechts 2 theelepels zout, 2 theelepels nootmuskaat en 1 theelepel peper nodig is ?? Is dat niet weinig ??
Otto van den Berg

Otto van den Berg zegt:
goed recept voor worstenbrood
Lekkerbekske

Lekkerbekske zegt:
Fijn dat je het zo lekker vindt Edwin. Een kroontje voor mijn vader, die ik in m`n jeugdjaren hielp met ze te bereiden in de bakkerij. Daar stond ik altijd voor klaar, want op het einde van de dag kreeg ik er een paar als beloning en dat was heel wat in de oorlog, toen echt meel een kunst was te verkrijgen. Daar moest toen voor gesjacherd worden.
Edwin

Edwin zegt:
Fantastisch recept.
Ik heb het rijzen van het deeg onder een vochtige doek gedaan. Hierbij krijg je een lekker elastisch deeg. Daarna zoals het recept zegt bolletjes gemaakt en deze ook weer een half uur onder een vochtige doek laten rijzen. Daarna de broodjes gemaakt (35 gram van beide) en nog een uur laten rijzen onder een vochtige doek (30 min vochtige doek, daarna 30 onder plastic)

Daarna met ei ingesmeerd en afgebakken op 240 graden gedurende 12-16 minuten. Ik heb een gewone oven gebruikt zonder lucht circulatie.

Groetjes
Edwin
Albert Willems

Albert Willems zegt:
Bon jour Frieke, wat een snelle reactie. Bedankt voor de tip, om slechts 50 gram deeg te gebruiken. Dat ga ik nu ook proberen. Het loont zich, om te experimenteren. Ik heb tot nu toe altijd het recept gevolgd, dat ik meebracht, maar de volgenden doe ik net als jij. Als ik naar Quebec was gegaan i.p.v. Ontario, zouden we nu in het Frans hebben kunnen corresponderen, vooral omdat Frans me beter lag toen ik hier kwam, maar omdat ik hier het Engels als tweede taal moest gebruiken, kwam Frans in het gedrang. Ik heb een Franse achtergrond aan mijn moeder`s kant. Daarom heeft de Franse cuisine hier in huis de voorkeur. Voor ons kan de Italiaanse er zelfs niet aan tippen. Maar ieder land en elke cultuur heeft zijn eigen unieke kwaliteiten en over smaak valt niet te twisten.
Frieke

Frieke zegt:
Hallo Albert ik woon sinds bijna 30 jaar in Frankrijk. De worstebroodjes zijn ook een fijne herinnering aan mijn jeugd. Ik heb er vanmiddag 65 gemaakt :) de eerste lading is net uit de oven en ze zijn heerlijk. De eerste keer heb ik het recept stipt gevolgd, deze keer heb ik 50 gr deeg gebruikt per broodje, vindt ik zelf lekkerder en mijn zoon heeft er nu al 5 naar binnen gewerkt hij vindt ze de lekkerste van alle recepten die ik geprobeerd heb. Dit blijft voor ons dus HET recept. Groetjes aan de Canadezen Frieke
Albert Willems

Albert Willems zegt:
Thanks Frieke voor je reactie. Moet je je indenken die worstebroodjes te eten, als ze net uit een houtoven komen, want die had mijn vader toen nog voor de oorlog in de bakkerij. Alles wat in een houtoven gebakken is is veel lekkerder, maar ook veel meer werk. De nostalgie maakt die broodjes voor mij nog zoveel lekkerder. Zelfs Canadezen zijn er dol op.
Frieke

Frieke zegt:
Dit zijn de lekkerste worstebroodjes die ik ooit gebakken heb en ik heb al heel veel recepten uit geprobeerd.
Joop Simons

Joop Simons zegt:
In het recept is vergeten te beschrijven wat er met de boter gebeuren moet. Het moet met de melk en de eieren toegevoegd worden. Ik kreeg op die manier echt fantastische broodjes. Dank voor het recept:)
Anna

Anna zegt:
Welcome! *Verlegen*;)
Je kunt ook zelf je eigen recept aanpassen, foto toevoegen...Klik op het computericoontje rechtsboven, en je komt in het bewerkscherm.:D:D
lekkerbekske

lekkerbekske zegt:
Thanks Anna, you are a sweetheart. Ik hoopte, dat je dat zou doen.
lekkerbekske

lekkerbekske zegt:
Dag Daisy,
Ben blij, dat je dat opmerkte, want het is inderdaad erg veel. Het moet eigenlijk 125 gram zijn. Bij het overnemen vanuit mijn recepten folder, heb ik een typo gemaakt. Sorry and again thanks.
daisy van de wiel

daisy van de wiel zegt:
Is het niet een beetje heel erg veel boter?
mia7

mia7 zegt:
Albert, dit recept ga ik maken voor onze zoon! Hij woont nu in Brabant, een treffend recept en lijkt mij lekker, Bedankt !!:):p:p:p:p:p Groet Mia.
liske

liske zegt:
Kei lekker, ik ga ze zeker maken. Maar de categorie dranken- warm zal niet kloppen? Ik denk wel dat een drankje- WARM OF KOUD- erbij zal smaken!