KookJij

Heksenpotjes

Een heerlijk heksenpotjes recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 20 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Heksenpotjes te bereiden

De champignons schoonmaken en fijnhakken. De gepelde sjalotjes fijnsnijden. De sjalotjes in wat boter stoven tot ze glazig zijn, de gehakte champignons toevoegen, kruiden met peper en zout en alles al roerend goed laten doorstoven tot al het vocht is verdampt.
Het champignon-sjalotmengsel verdelen over vier individuele, ovenvaste schaaltjes en bestrooien met wat gemalen kaas.
De visblokjes gedurende 3 minuten pocheren in de visfumet, ze met een schuimspaan uit de pan halen en verdelen over de schaaltjes.
De boter smelten en de bloem eronder mengen, anderhalve dl pocheervocht en anderhalve dl room toevoegen, tot de helft inkoken en over de visblokjes gieten.
De shii-takes, de hoornen des overvloeds en de cantharellen met een borsteltje schoonmaken en ze onversneden in een koekenpan bakken in hete boter (die u eerst hebt geklaard). De paddestoelen in het midden op de vis schikken en alles bestrooien met de rest van de gemalen kaas.
De schaaltjes ongeveer vijf minuten in een voorverwarmde oven van 170°C zetten (de kaas moet goed doorsmelten, maar mag niet gratineren).

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

vampire-akito

vampire-akito zegt:
Je gebruikt een aantal ingrediënten waar ik nog nooit van heb gehoord, zou je me willen vertellen wat shii-takes, hoornen des overvloeds, visfumet, en pocheervocht zijn? en waar ik het kan halen? want dit recept klinkt erg lekker en wil het graag een keer maken, maar doen moet ik natuurlijk wel de ingrediënten kennen ^^
Guus van Baar

Guus van Baar zegt:
Ha Marijke,
In november 2008 heb ik mijn (autobiografische) kookboek "De K o k e n d e Heks" uitgebracht - met als toverspreuk "Het leven is als een sausje. Je moet erin blijven roeren..."
Nu werk ik aan het vervolgdeel "De S t o m e n d e Heks" met als beoogde internationale simultaanuitgave "The S t e a m i n g Witch".
Voor "De S t o m e n d e Heks" werk ik nu aan het hoofdstuk "Heksen zwammen niet", waarin recepten komen met vleesvervangers. Omdat ik zelf geen held ben qua paddestoelen wordt dit een hoofdstuk met bijdragen van gastheksen.
Ik heb al enkele bijdragen, maar zoekend naar uitbreiding stuitte ik op jouw "Heksenpotjes". Vind jij het leuk als ik jouw recept opneem in "De S t o m e n d e Heks"? Zo ja, dan lijkt het me ook leuk om voor de introductietekst wat meer informatie over jouw achtergrond te hebben (zoals afkomst, woonplaats, evt. hobbies, maar in elk geval kook/heks-relevant).
Is dit een leuk idee?
Met Grimm-lachende groeten,
Guus van Baar