KookJij

Hasselback-aardappeltjes

Een heerlijk hasselback-aardappeltjes recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 80 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Aardappels
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Zweden
Keuken: Europese
Bron: Nigella Lawson
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Hasselback-aardappeltjes te bereiden

Verwarm voor grotere aardappelen de oven op 210°c
of gasovenstand 7; om nieuwe aardappeltjes te bakken is 200°c of gasovenstand 6 voldoende.
Leg elke aardappel op een houten lepel, zoals je ei op een lepel vervoert bij een eierrace en maak er om de 3 mm een inkeping in.
Leg ze wanneer je ze allemaal opengesneden hebt in de boter en de olie in een bakblik op het vuur tot ze beginnen te sissen. Draai de aardappels om, leg ze eerst op hun kop ( d.w.z. met de ingesneden kant naar beneden), daarna met de goede kant naar boven en schep het vet erover.
Bestrooi de aardappelen royaal met zout en zet ze in de oven: bak de grotere aardappelen ± 70 minuten. Prik erin om te controleren of ze gaar zijn (het kan zijn dat ze nog 10 min. langer moeten). Voor nieuwe aardappelen zou 40 min. lang genoeg moeten zijn. Schep ze op een warm bord en zet op tafel.

Mijn kookverhaal (mia Elsjan)

Lekker met zalm, vlees, kip, frisse salade...

Aantrekkelijk voor kinderen en staat vooral ook creatief op de tafel. En erg lekker !

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

derbyke

derbyke zegt:
Hallo fam, als je op de foto klikt word hij vergroot. Na goed boenen van de aardappel kan je hem bakken in schil. Groetjes Hilde Kookjij
fam

fam zegt:
Bakken in de schil??
mia7

mia7 zegt:
@Ineke,lekker met knoflook!:p

Grt Mia
mia7

mia7 zegt:
Fabita, ik ben benieuwd !!:)Wij hebben zo straks de zalm van Jan v d Hoeden gehad, heerlijk was het. Smakelijk de kruidenmarinade:p
Ik zal zo kijken !:)
ineke60

ineke60 zegt:
Dit zijn heerlijke aardappeltjes. Ik doe er vaak wat knoflook tussen :p
fabita

fabita zegt:
Ze waren erg lekker Mia. En ze hoeven niet persé gegratineerd te worden, hoor. Ik stuur straks een recept op van zalm met foto waarop één hasselback aardappel ook opstaat.En mijn man vond ze ook erg lekker, moest ik jou zeggen van hem.:p
mia7

mia7 zegt:
Dank je wel Fabita voor de hoeveelheden van de ingrediënten. Dan kan ik en de lezers het ook maken.
Veel plezier met jouw gasten.
fabita

fabita zegt:
Het recept geeft 25 gram paneermeel en 60 gram geraspte cheddarkaas mengen en als de aardappels gaar zijn dit erover strooien en nog 8 à 10 minuten weer in de oven tot het lichtbruin kleurt. Het wordt dus gegratineerd. Heb het nu met cheddar gedaan, maar je kunt ook andere kaas nemen uiteraard.:p
mia7

mia7 zegt:
Fabita, nou ? Met met paneermeel en geraspte cheddarkaas, dit belooft wat ! Wat doet de paneermeel met de cheddarkaas? Wat gebeurt er?
mia7

mia7 zegt:
@Lous, veel kook plezier :)
mia7

mia7 zegt:
@ Jan, hele goede tip . Inderdaad net weer iets anders, ik hou wel van variatie, bedankt Jan.

Fabita, slim idee met het satestokje. Weer een handige tip!:D Grt Mia:)
e.roelofsen

e.roelofsen zegt:
Hoi Fabita, wat een slim en handig idee van jou om te diep insnijden te voorkomen. Groetjes, Ellebel
fabita

fabita zegt:
Hai Mia, ben de aardappels aan het snijden. Ik doe alleen als ze gaar zijn nog paneermeel vermengd met geraspte cheddarkaas erover en dan nog ong. 10 minuutjes. Ook makkelijk: grote aardappels nemen en die in de lengte doormidden. Dan de platte kant op je snijplank en aan beide kanten van de aardappel een satéstok leggen en dan de inkepingen maken. gaat prima, heb ik net gedaan. Gr.:)
jan.wolfert

jan.wolfert zegt:
Je kunt aan de olie ook nog specerijen toevoegen die behoren bij het gerecht waar je ze bij serveert. Dat voegt dan nog iets extra's toe en verder ziet het er altijd leuk uit. Net iets anders.
lous

lous zegt:
Krijg regelmatig recepten van jullie. Nu dus ook maar zelf ontvangen.