KookJij

Recept voor Griesmeelpudding met aardbeiencompote

Een heerlijk griesmeelpudding met aardbeiencompote recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 40 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Nagerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Breng de melk met de slagroom en de citroenrasp aan de kook. Roer er de griesmeel, de suiker en de vanillesuiker door en breng al roerend opnieuw aan de kook. Laat op laag vuur regelmatig roerend zachtjes koken tot de pudding dik is. Spoel de vorm om met koud water en schep er de griesmeel in. Laat afkoelen en zet afgedekt een paar uur in de koelkast om op te stijven. Maak de gewassen aardbeien voor de compote schoon. Houd een paar mooie achter voor de garnering. Halveer de rest en doe ze in een kom. Verhit de suiker met het citroensap in een steelpan tot de suiker goudbruin is gekleurd. Roer er het sinaasappelsap door (pas op voor spatten!) en blijf roeren tot het een gladde saus is. Giet de iets afgekoelde saus over de aardbeien in de kom.

Stort de pudding op een schaal. Schep er de compote over en garneer met de achtergehouden aardbeien en desgewenst de groene blaadjes.

Tip
Roer een glaasje Grand Marnier of aardbeienlikeur door de compote.



Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Lex Heufke Kantelaar

Lex Heufke Kantelaar zegt:
Misschien een tip voor mensen die vaak of vaker compote of jam maken. Ik kook de vruchten met de suiker een paar minuten op. Ik doe dat meestal 's avonds. En dan zet ik de pan weg net zoals je rijst wegzet in een dikke grote handdoek. De volgende morgen heb je dan mooie gare vruchten die je zo verder kunt verwerken met een minimum aan energieverbruik. Een groot voordeel hier van is dat de vruchten mooi op kleur blijven. Wanneer ze langer door gekookt worden verliezen ze aan kleur. Veel succes.
Lex Heufke Kantelaar

Lex Heufke Kantelaar zegt:
Ga ik straks even proberen. Lijkt mij heel lekker. Ik maak de compote niet omdat ik altijd verse aardbeiencompote heb staan. Regelmatig maak ik vier nieuwe potten vol. Het is een kruising tussen jam en compote. Maar we gebruiken hem op brood in de yoghurt en nu straks voor bij de griesmeelpudding. De vanillesuiker maak ik door een weckfles met deksel vol te zetten met suiker en iedere keer de afgewerkte stokjes vanille waar ik het merg uitgehaald heb, in te zetten. Na verloop van tijd heb je dan een kilo vanillesuiker.